The white album

En essäsamling som insiktsfullt förmedlar tidsandan från amerikanskt 1960-tal.

The white album innehåller en rad texter som fångar aspekter av en tidsperiod med kärnan i 1960-talet. Ämnena för essäerna skiftar och kommer från olika slags sfärer. Här behandlas populärkultur, finkultur, politik, Kalifornien, det amerikanska samhället, hälsa, resor och arbete.

Joan Didions förmåga att formulera sig är exceptionell. Hon skriver med en sådan precision att jag ibland blir förstummad. Mest intressant blir det, tycker jag, när hennes eget liv och personliga intressen kan skönjas i texterna och när miljöerna hon beskriver får liv (vilket sker i de flesta fall).

Fascinerande berättelser

I vissa texter måste jag ibland läsa om stycken för att förstå resonemangen. Men det är förmodligen mer ett tecken på bristande intresse eller kunskaper hos mig än något annat. För det mesta sveps jag in i fascinerande berättelser om växthus och orkidéodling, migrän, vetenskapen bakom gallerior eller Hawaii på 1930-talet och kan nästan ta på de företeelser som Joan Didion skildrar.

 

 

Blue nights

Av: Didion, Joan Tipsat av: Anna Sahlén

Melankoliskt och vackert om förlust och livets förgänglighet.

Att bära med sig världen

Skrivet av: Anna Sahlén

Riktigt bra reportageböcker fängslar läsaren från början till slut och sprider kunskap om omvärlden. Inom reportagejournalistiken arbetar litterära tungviktare såväl som reportrar med livet som insats.