The Virgin Suicides

En sorglig historia i regi av Sofia Coppola, om hur föräldrars välmening kan vara minst sagt en björntjänst för överbeskyddade barn.

En granne och bekant till huvudkaraktärerna i familjen Lisbon återberättar i The Virgin Suicides sin historia om hur han såg fem systrar i sjuttiotalets Michigan försöka leva sina tonårsliv, trots föräldrarnas religiöst strikta och många regler.

Depression och dejter

Eftersom pappan i familjen jobbar som lärare där flickorna går skola, talar de sällan med någon annan än med varandra. Cecilia, den yngsta av flickorna Lisbon, tar tidigt saken i egna händer och begår självmord efter ett misslyckat tidigare försök. En dag dyker det upp en ung man hemma hos familjen Lisbon som undrar om han får ta med mittensystern Lux till skolbalen.

Efter lång debatt mellan paret Lisbon godkänns att alla fyra systrarna i grupp får gå på Homecoming-dansen tillsammans med Trip som tagit initiativet och tre andra killar från skolan. När en av systrarna sedan inte kommer hem som hon lovat, straffas alla fyra för detta.

De grafikinslag som förekommer ser ut att komma direkt från en tonårstjejs dagbok och även om vi ibland kan skymta lite lycka i karaktärernas kroppsspråk, så ligger det en tunn sorgeslöja över samtliga 90 minuter.

Återkommande skådespelare

Den utsvävande systern Lux spelas av Kirsten Dunst, som vi återser bland annat i titelrollen till Sofia Coppolas Marie Antoinette och tillsammans med Julia Roberts i Mona Lisas leende. Som Mary Lisbon ser vi A.J. Cook som nuförtiden jagar seriemördare i Criminal Minds i rollen som agent Jennifer ”JJ” Jareau. Kathleen Turner och James Woods är inte heller helt okända namn och gör båda superbra insatser som föräldrarna Lisbon. Berättarrösten står Giovanni Ribisi för, som i Coppolas Lost in translation gestaltar Charlottes make, fotografen John.

Medan filmen romantiserar självmord en smula, så säger den ändå något om hur ett av de tuffaste jobben i världen är att vara tonårstjej. Är du eller har du själv varit just detta så är den mycket lätt att uppskatta.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Östman den 17 september 2010