The Telling

Som observatör på en främmande planet känner sig Sutty vilsen. Men när hon lämnar den kulturbefriade huvudstaden för landsbygden möter hon en varm gemenskap.

Av: Le Guin, Ursula K
Språk: Engelska
Publiceringsår: 2000
Låna

Sutty reser från sitt hem på jorden till planeten Aka som observatör. Hon hamnar i storstaden och möter där ett totalreformerat samhälle som har tagit efter andra planeters teknologier och byråkratiska system och förbjudit gamla seder och bruk.

Hemmastadd i obygden

Efter en tid får hon chansen att åka och utforska landsbygden, men måste ständigt hålla koll på vem som sneglar henne över axeln. I en liten by hittar Sutty spår av den gamla förbjudna kulturen och en tro som inte är en religion och som är väldigt svår att definiera. Det finns både ledare och seder men ingen kan sätta fingret på varför det är så.

Magiska underdrifter

Hela historien skulle kunna bli överdriven och sentimental, men Ursula K. Le Guin lyckas hålla sig därifrån bland annat genom att inte ägna sig åt effektsökeri i form av övernaturliga inslag. Magin finns i mötet mellan karaktärerna och deras kulturer. Eventuella förklaringar till de mer eller mindre underliga händelserna i boken, lämnas åt läsarens fantasi.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Östman den 24 november 2010