The Sparrow

En liten intim expedition ger sig av till en annan galax efter att musik från en främmande planet nått jorden.

Av: Russell, Mary Doria
Språk: Engelska
Publiceringsår: 1996
Låna

Emilio Sandoz kommer från det fattiga området La Perla i San Juan, Puerto Rico. I en religiös kontext hittar han en väg ut ur en stökig uppväxt och blir så småningom jesuitisk präst med en exceptionell talang för språk och lingvistik.

Musik från rymden

För flera av de människor han möter genom åren blir han en viktig person. Det äkta paret Anne och George Edwards, hon doktor och han ingenjör, och den intelligenta Sofia Mendes tar honom till sitt hjärta.

Till slut befinner de sig alla fyra i San Juan i Puerto Rico, där Emilio är präst och Anne doktor i La Perla. I San Juan bedrivs även rymdforskning i japansk regi. Sofia Mendes kartlägger kompetensen hos en av de anställda på rymdcentrat, Jimmy Quinn, för att utreda om arbetskraften kan ersättas av robotar och datorer.  

När Jimmy Quinn en natt lyssnar på de ljudsignaler från rymden som fångats in förstår han att det är musik. Musik som kommer från en annan del av solsystemet än vår egen.

En expedition ger sig av

Jesuiterna har genom tiderna legat i framkant när det gäller att möta nya civilisationer. Eftersom de besitter både ekonomi och teknik och har ett världsomspännande nätverk kan de snabbt sända en expedition till planeten Rakhat, där musiken har sitt ursprung.

Emilio, Anne, George, Sofia och Jimmy blir tillsammans med tre ytterligare personer expeditionens medlemmar.  

Resenärerna når sitt mål och möter en vacker planet med tre solar. Entusiasmen är stor och de accepteras av de invånare de möter. Rapporterna som skickas till jorden talar om en framgångsrik expedition. Men något går fel.

Återvänder ensam

Många år senare återvänder Emilio Sandoz till jorden ensam, som en bruten man. Han är svårt skadad, djupt traumatiserad och vägrar prata om vad som hänt.

Två män som skickas ut i en efterföljande expedition målar ut honom som en depraverad brottsling. Men hur är det förenligt med den godhjärtade prästen och språkgeniet som gav sig av tillsammans med en grupp vänner för att möta en annan civilisation?

Emilio Sandoz vårdas i jesuiternas högkvarter i Rom och förs sedan till Neapel. Långsamt och med stort motstånd vecklas händelserna upp som skett under de 40 år som passerat på jorden men som för Emilio Sandoz bara upplevts som en handfull.

The Sparrow är en detaljerad och märkvärdigt omfattande roman som lyckas ta upp religiösa, existentiella och filosofiska aspekter utöver att vara en välskriven berättelse och en relationsroman.

The book of strange new things

Av: Faber, Michel Tipsat av: Anna Sahlén

Vad händer med en relation när den till största delen kommer att präglas av avstånd?

A little life

Av: Yanagihara, Hanya Tipsat av: Anna Sahlén

Fyra pojkar möts på college och lägger grunden för en livslång vänskap.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 23 juli 2015