The red parts

Rak och uppriktig biografi som lyfter ett mord och dess följder utan effektsökeri.

Några år innan författaren Maggie Nelson föds mördas hennes moster Jane. Mordet är ett trauma som följer med familjen, en skugga som också ärvs nedåt. För den unga Maggie blir händelsen något vagt och svårfångat som sätter sin prägel på tillvaron. 

Att aldrig få svar

Mordet kopplas ihop till några andra kvinnomord som skedde i Michigan i samma veva, men det förblir olöst. 

Under ett antal år i början av 2000-talet arbetar Maggie Nelson med boken Jane, en diktbok som behandlade mosterns liv och död men också hur efterlevande förhåller sig till att aldrig få vetskap om vad som hände och hur deras dotter, syster, flickvän upplevde det.

I slutskedet av arbetet med boken får familjen plötsligt veta att utredningen öppnats igen, att det nu finns en skäligen misstänkt person. Det blir rättegång och Maggie Nelson och hennes mamma närvarar. 

De många dagarna efteråt

Det här är en stillsam reflektion över företeelser som finns runtom oss: en utbredd fascination för mordfall, mäns dödliga våld mot kvinnor, vår eviga jakt på svar som inte gör någon skillnad. Maggie Nelson skriver också om sin uppväxt och nya trauman som också kastar sin skugga över tillvaron, både medvetet och omedvetet.

Här finns inget effektsökeri, det är en rak och uppriktig skildring med intressanta perspektiv. Det som stannar kvar är känslan av en trubbiga sorg, av de tusentals dagar som följer efter ett trauma och den meningslöshet som vi som människor måste förlika oss med för att kunna fortsätta leva. 

Läs också

 1. Mina mörka vrår

  Av: Ellroy, James
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Litteraturvetenskap
  Finns som: E-bok
 2. Inte som andra döttrar

  Av: Spungen, Deborah
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2001
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 3 februari 2018