The quantum thief

Innovationer flödar i en sådan mängd att du tappar andan i denna finländska SF-succé.

En av det senaste årets mest uppmärksammade SF-romaner har en finländare som upphovsman. Det vore, i samband med det, frestande att påstå att boken är värd att läsas enbart därför att en av huvudpersonerna svär på finska men Hannu Rajaniemis debutroman The Quantum Thief har betydligt mer att erbjuda än så.

En värld av "post-humans"

Vi slungas in i en framtid där mänskligheten som vi är vana att uppfatta den, upphört att existera. Istället befolkas vårt stjärnsystem av så kallade "post-humans", varelser med övervägande mänskliga kvalitéer som med hjälp av avancerad teknologi rest sig till en långt högre nivå.

Mästertjuven Jean La Flambeur är en sådan post-human. När vi möter honom är han fängslad i The Dilemma Prison, där han som straff tvingas utkämpa dödliga strider med kopior av sig själv. Han fritas av den mystiska kvinnan Mieli (det är hon som svär som på finska) och hennes problemlösande robotskepp Perhonen.

Mieli tjänar en okänd uppdragsgivare som behöver Jean för att stjäla något i den roterande staden Oubliette på Mars. För att lyckas med uppdraget måste dock Jean först återfinna sitt minne som fråntogs honom när han hamnade i fängelse. Utifrån denna bakgrundsfond utvecklas ett svindlande äventyr där nya idéer och innovationer flödar i en sådan mängd att man som läsare tappar andan. Många oväntade upplösningar utlovas!

Websters värld

Av: Simak, Clifford D Tipsat av: Lennart Kihlberg

Svindlande kosmiska vyer väntar läsaren av denna science fiction-klassiker från 1952.

The demi-monde

Av: Rees, Rod Tipsat av: Lennart Kihlberg

En amerikansk presidentdotter tillfångatas i en simulerad värld, där de farligaste och det sämsta från alla kulturer samlats.

The Bookman

Av: Tidhar, Lavie Tipsat av: Lennart Kihlberg

Alternativ historieskrivning när den är som bäst. Orphans liv slås i spillror, men vem eller vad ligger bakom?

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Lennart Kihlberg den 18 maj 2011