The princess diarist

Carrie Fisher skriver om sina upplevelser under inspelningen av Stjärnornas krig och hur hon sedan dess förhållit sig till fansens kärlek till hennes rollfigur.

Den då 19-åriga Carrie Fisher hoppade av sin utbildning på en teaterskola i London när hon fick en roll i en rymdfilm. Varken hon eller någon annan kunde ana att resten av hennes liv skulle präglas av den kultförklarade karaktär hon spelade, prinsessan Leia Organa från Alderaan. 

Hennes tankar då och nu

I The Princess diarist skriver Carrie Fisher om inspelningen av den första Stjärnornas krig-filmen. Det handlar en del om hennes oerfarenhet inom filmbranschen och i relationer och desto mer om hennes förhållande med sin motspelare Harrison Ford.

Det är inte tal om skandalösa avslöjanden eller något effektsökeri. The princess diarist är snarast en skildring av en ung kvinnas egna tankar under en trevande relation, som råkar vara mellan två skådespelare som blev odödliggjorda genom sina insatser i Star wars-sagan. Hon delar med sig av utdrag ur sina dagböcker från den här tiden, men det är Carrie Fischers ord från 40 år senare som ger mig mest. 

Boken är som mest intressant när Carrie Fisher skriver om sin osäkerhet och om sina väldigt dubbla känslor inför sitt eget kändisskap i och med rollen som Leia. Hon är kvick och underhållande men blottar också sina svaga sidor.

Mer av Carrie Fisher

 1. Postcards from the Edge

  Av: Fisher, Carrie
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. The best awful

  Undertitel: a novel
  Av: Fisher, Carrie
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2003
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 14 juni 2018