The ocean at the end of the lane

En medelålders man återvänder till sina hemtrakter för en begravning. Minnen väcks till liv och läsaren sugs in i en mörk, förtrollad sagovärld.

En man beger sig till sina hemtrakter. Huset han växte upp i är sedan länge borta så han beger sig istället till bondgården som ligger vid vägens ände. När han var i sjuårsåldern träffade han vid denna bondgård på en ytterst anmärkningsvärd flicka samt hennes mor och mormor.

Stark berättarröst

Han har inte tänkt på flickan på länge, men när han sitter där vid dammen, som flickan påstod var en ocean, kommer alla minnen från denna tid flödande tillbaka. Konstiga, skrämmande och farliga minnen.

Så inleds boken och snart är vi som läsare förlorade i en mörk men samtidigt hoppfull berättelse med underbara karaktärer och skrämmande varelser.

The ocean at the end of the lane
är en rörande, ryslig och sorgligt melankolisk berättelse där författaren Neil Gaiman ytterligare befäster sin plats bland de riktigt stora moderna sagoberättarna. Här dras vi in i en berättelse som så snyggt balanserar på gränsen mellan saga och verklighet att vi sakta men säkert, mer eller mindre undermedvetet, sugs in i sagans mörka och förtrollade värld.

Neil Gaiman har som vanligt en unik förmåga att blanda humor, kvickhet och en stark berättarröst som får de märkligaste språng i fantasin att verka som det mest naturliga du kan tänka dig.

Vänskap, kärlek, grymhet och bitterhet

Den här historien handlar om hjälplöshet, om barndomens oskuldsfullhet, om den gamla visdom som finns i universum, om sagomystik och förundran och oförklarliga och ofattbara ting, och om sådant som smyger omkring i mörkret runt hörnen i verkligheten och hotar att sippra ut genom sprickor och ut i världen.

Denna bok handlar också om vänskap och kärlek, om grymhet och bitterhet. För er som läst Neil Gaiman så kan ni känna igen den ondska som lurar i The ocean at the end of the lane ifrån till exempel den onda mamman i Coraline eller den ondska som ligger på lur i Amerikanska gudar.

En sagovärld att längta till

Som vanligt när det gäller Neil Gaiman så drar han in läsaren i en värld sprungen ur sin fantastiska sagoberättarförmåga och det är en sagovärld att längta till och som du aldrig vill lämna. The ocean at the end of the lane är alltså en berättelse att sörja när den tar slut men väl värd att läsa om och om igen.

För att få uppleva Neil Gaimans hänförande språkbruk rekommenderar jag att läsa denna bok på originalspråket engelska, men den finns även utgiven i svensk översättning under namnet Oceanen vid vägens slut.

Neil Gaiman förnyar sig ständigt

Skrivet av: Craig McDonald

Neil Gaiman är skaparen bakom filmsuccéer som Coraline och Stardust. Hans berättelser passar bra för bioduken men bör också läsas för att komma till sin fulla rätt.

The Sandman

Av: Gaiman, Neil Tipsat av: Helena Lindblom

Dream förväxlas med sin syster Death och blir tillfångatagen av en man som vill leva för evigt. The Sandman är ett grafiskt konstverk i elva delar.

Neverwhere

Av: Gaiman, Neil Tipsat av: Craig McDonald

Neverwhere är en annorlunda fantasyberättelse. Det finns inga skäggiga trollkarlar eller modiga riddare här, inga yxbärande dvärgar eller graciösa alver.

Kyrkogårdsboken

Av: Gaiman, Neil Tipsat av: Anna Croné

Det är natt och dimman ligger tät. Mannen Jack går in i ett hus med uppdrag att utplåna en hel familj.

Coraline

Av: Gaiman, Neil Tipsat av: Anna-Karin Åsander

En helt underbart ryslig bok. Berättelsen om Coraline kan skrämma läsare i alla åldrar.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Johan Sundlöf den 22 april 2014