The man in the brown suit

En man ramlar ner på ett tågspår i tunnelbanan.

Den unga Anne Beddingfeld har vuxit upp med en paleontologpappa som mest varit tankspridd och excentrisk till vardags. Anne har tagit hand om det praktiska och drömt sig bort med romantiska äventyrsfilmer. När pappan dör står hon ensam i livet och får chansen att resa till London. 

Äventyr och romantik

Hon blir där vittne till en olycka på tunnelbanan. En man som utger sig för att vara doktor undersöker offret och skyndar sedan från platsen. Han tappar en lapp som Anne plockar upp och som väcker hennes intresse.  

Detta blir startskottet till en strapatsrik detektivberättelse som färdas via båt till Sydafrika och Rhodesia. I persongalleriet ombord på fartyget gömmer sig såväl misstänktan som ledtrådar och förklädnander i charmig mängd samt en ung hjältinna som drömmer om äventyr och kärlek.   

The man in the brown suit är av Agatha Christies tidiga böcker. Här finns det mer romantik och action än i de flesta andra av hennes böcker. Det är underhållande och även om det också finns en del otidsenliga uttryck när det kommer till kolonialism och könsroller är det för det mesta rolig läsning.  

På svenska heter boken Mannen i brunt

Fler tips

  1. Ett sting i tummen

    Av: Christie, Agatha Tipsat av: Anna Sahlén

    En läsvärd och suggestiv pusseldeckare som är en av Agatha Christies bästa.

  2. N or M?

    Av: Christie, Agatha Tipsat av: Anna Sahlén

    I en kustort gömmer sig två personer som vill förråda England.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 31 juli 2023