The likeness

När Cassie Maddox kommer till mordplatsen och får se offrets ansikte, förstår hon först inte vad hon ser.

Hon känner ju igen kvinnan, det här ansiktet har hon sett miljontals gånger. Så, plötsligt, upptäcker hon det: det är ju sig själv hon ser ligga död på golvet i ett fallfärdigt skjul på en hed utanför Dublin.
 
Offret ser ut som en kopia av den irländska polisen Cassie Maddox och i sin plånbok har hon ett ID som berättar att hennes namn är Lexie Madison, ett namn som Cassie Maddox och hennes chef Frank MacKey hittade på några år tidigare när Cassie arbetade under täckmantel under en operation för att spränga ett knarksyndikat i Dublin.
 
Vem är kvinnan egentligen? Vem har mördat henne och varför? Varför har hon levt under falsk identitet och hur kommer det sig att hon använt sig av just Lexie Madison alias Cassie Maddox?
 
Andra gången gillt?
Frågorna hopar sig och polisen bestämmer sig för att försöka avslöja mördaren genom ett djärvt insider-uppdrag: att för tillfället mörka dödsfallet och ge sken av att offret bara blev skadat och i stället låta Cassie Maddox ta offrets plats i hennes liv och därigenom försöka locka fram mördaren på nytt …
 
Det här är Tana Frenchs andra kriminalroman. Debuten In the woods (Till skogs, 2008) var en skimrande och suggestiv kriminalhistoria och skildring av barndom och vänskap i ett. Samma andlösa spänning präglar denna roman, som tar vid fyra år efter den förra slutade.
 
Boken finns ännu (i mars 2009) inte översatt till svenska.

Till skogs

Av: French, Tana Tipsat av: Astrid Wolff Feychting

Knocknaree, Dublin, sommaren 1984. Tre barn försvinner under lek i ett skogsområde. Tolvårige Adam hittas efter några timmar svårt chockad, med blodiga skor och revor i sin t-shirt. De andra två återfinns aldrig.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Astrid Wolff Feychting den 24 mars 2009