The last of us

I en värld där det råder brist på såväl resurser som medmänsklighet, försöker Ellie och Joel ta sig genom ett nästintill ödelagt USA. Dessutom: zombier.

Som spelare har du inget val, precis som huvudkaraktärerna, än att försöka överleva i den här postapokalyptiska världen. Här bor det inte bara människor med sjukdomar som gör att de vill äta upp dig, utan även fysiskt friska men onda och själviska personer. Ellie och Joel behöver din hjälp att ta sig genom USA för att de kanske, eventuellt, har en chans att göra världen till en drägligare plats att leva.

Sinande resurser

Att det är spelutvecklarna Naughty dog som ligger bakom The last of us råder det inget tvivel om. Det skiljer sig från deras andra äventyrsspel på just det postapokalyptiska planet – det är snålt med alla sorters resurser och det gäller att skrapa ihop alla tänkbara småprylar för att överleva. Dina fiender dräller inte heller vapen och ammunition omkring sig som i till exempel Uncharted-spelen.

"Skiträdd"

Berättelsen om överlevarna Ellie och Joel är stundtals så skrämmande att jag måste ta en paus. Och då menar jag inte bara att den är gripande, utan att jag är alldeles för skraj för att försöka smyga runt bland smarta och snabba zombies. Skiträdd. Det går att avtrubba sig för tillfället, genom att misslyckas och bli uppäten levande tio gånger i rad inom ett par minuter, men när jag tar upp handkontrollen nästa dag är jag lika skraj igen. Jag hoppas att det är tecken på att jag är mentalt frisk och inte bara en mes.

Skrämselfaktorn är dock inte tillräckligt hög för att jag ska ge upp spelandet. Jag fortsätter för att jag vill veta vad om händer med Ellie, Joel och deras värld, för det här är ett väldigt bra spel.

Resident Evil 4

Tipsat av: Anton Dahlgren

Leon S. Kennedy är på ett topphemligt uppdrag för att rädda presidentens kidnappade dotter. Han träffar på ofattbara hemskheter och måste ta reda på vem - eller vad - som ligger bakom terrorn.

The zombie survival guide

Av: Brooks, Max Tipsat av: Zhenya

De odöda återvänder från sina gravar för att hitta dig, de vet allt de behöver veta om dig men du vet ingenting om dem.