The idiot
Selin upplever tillvaron framför allt genom böcker hon läst. Hennes sätt att närma sig en relation sker också i textform, vilket inte är oproblematiskt.
Selin börjar på Harvard i mitten på 1990-talet. Tillvaron upplever hon utifrån böcker hon har läst, vilket till stor del gör henne till en alienerad iakttagare som inte riktigt passar inte in bland de andra studenterna.
Fiktion eller relation
Hennes intellektuella kapicitet är det inget fel på men det sociala spelet ter sig obegripligt för Selin. Hon ställer sig utanför och tycks ha svårt att förstå relationer i verkliga livet.
Med hjälp av sin första e-postadress börjar hon skriva till en student i sin ryskaklass, Ivan. Genom texten upplever hon ett slags passion, men så fort relationen flyttas ut från dataskärmar och bokstäver blir den något helt annat. Samtidigt som hon står handfallen låter hon relationen ta stor plats i sin tillvaro.
När hon reser till Ungern under sommaren, för Ivans skull, blir hennes särställning ännu mer tydlig. Som läsare betraktar jag Selins iakttagande och främlingsskap och väntar på en vändpunkt eller något slags sammanbrott. Men det här är mer en roman som sävligt tuffar på.
Intellektuellt stimulerande
Jag tycker generellt att berättelser som utspelar sig på universitet är underhållande men roas här mest av författarens, tillika huvudpersonens semantiska resonemang. Hon reflekterar över språkets betydelse för våra tankar, ger perspektiv på andra texter och på hur vi gärna ser på våra liv som ett narrativ.
The idiot är välskriven och intellektuellt stimulerande och har i många recensioner beskrivits som rolig. Men förvänta dig ingen storslagen berättelse, då riskerar en stor del av boken att gå dig förbi.
Boken finns också på svenska med titeln Idioten.