The Elder Scrolls V - Skyrim

Ödesmättade ställningstaganden och ständigt överraskande drakstrider är några av byggstenarna i Bethesdas femte Elder Scrolls-spel, Skyrim.

Inget ställningstagande är lätt i Bethesdas femte Elder Scrolls-spel. Många av uppdragen i Skyrim handlar om politik och precis som i vår värld är gråzonen stor och sanningen är inte alltid så enkel som den först verkar.

Skrämmande överraskningar

Den som gillar att springa igenom spel med svärd och eldklot i högsta hugg har också mycket att se fram emot i Skyrim. Rätt vad det är, mitt på ljusa dagen, i en stad, skuggar något stort solen och det börjar skaka i handkontrollen. När draken sedan vrålar är det ibland redan för sent, om den råkar vara alldeles för stark för din nuvarande level.

Det är alltså, precis som i många andra spel, bra att spara ofta. Både innan du pratar med en nyckelfigur i spelet och innan du träffar på något av de större och svårare åbäkena i kryptor, tempel och ute i det vilda.

Skojiga buggar

Som i tidigare spel har Bethesda även här gjort det möjligt att interagera med så gott som alla möjliga tänkbara objekt och kartan känns till en början enorm. Buggarna är inte så många. Ett fåtal är irriterande, men de flesta är harmlösa och ger i mitt tycke bara lite extra krydda till spelupplevelsen.

Spela som dig själv

Valmöjligheterna att bygga din egen spelperson är i det närmaste oändliga, så det är möjligt att spela både som din egen dubbelgångare och som den du allra helst skulle vilja vara. Flera expansioner har släppts sedan originalspelet dök upp på marknaden. Var försiktig så du inte permanent råkar döpa dig själv till "Prisoner" bara!

Finns till både Xbox 360 och Playstation 3 på biblioteken.

Heavy Rain

Tipsat av: Anna Sahlén

En mördare dränker sina offer i regnvatten och lämnar en orkidé och en origamifigur vid kroppen. Din uppgift är att stoppa honom.

Final Fantasy XIII

Tipsat av: Susanne Tjernström

Planetens öde ligger i dina händer. Du kan välja mellan att göra ditt uppdrag och förinta den värld du håller kär, eller trotsa ditt öde och istället bli en vandrande varelse utan själ, så gott som död.