The bride's farewell

Pell vill inte gifta sig. Hon vill klara sig själv i en tid då kvinnor inte får göra som de vill.

Pell har vuxit upp i ett fattigt hem på den engelska landsbygden. Ända sedan hon var liten har hon jobbat med hästar. Hon har en naturlig fallenhet för det och känner sig fri och lycklig tillsammans med hästarna.

Lämnar sin brudgum

Hon tackar motvilligt ja när grannpojken och vännen Birdie friar, men tanken på att gifta sig med honom får det att knyta sig i bröstet på henne. Tidigt på morgonen den tänkta bröllopsdagen ger hon sig av med sin häst Jack och sin stumma bror Bean.

Pell beger sig till en hästmarknad för att hitta arbete. Men att resa utan sällskap som ung kvinna är inte utan faror och snart står hon helt ensam. Fast besluten om att få tillbaka det hon förlorat ger hon sig ut i världen. Det är ingen lätt tillvaro som möter henne, men hon får hjälp från oväntade håll.  

The bride's farewell är en äventyrsroman som är svår att lägga ifrån sig. Pell kämpar för sin frihet och för sin rätt att få leva sitt eget liv i en tid som präglas av fattigdom och förtryck. Trots svårigheterna lyser Pell som en förebild, hon är självständig och stark och tar sig igenom motgång efter motgång.

Spännande läsning

Meg Rosoffs språk är inte helt enkelt, det är rikt och poetiskt, men jag upplever inte boken som svårläst, kanske för att jag verkligen vill veta hur det ska gå. Boken passar dig som vill läsa något spännande som utspelar sig i historisk miljö, med en underton av kärlek. The bride's farewell finns tyvärr inte översatt till svenska. 

The night circus

Av: Morgenstern, Erin Tipsat av: Anna Sahlén

En bok för dig som vill förlora dig i en magisk värld för en stund.