The Bookman

Alternativ historieskrivning när den är som bäst. Orphans liv slås i spillror, men vem eller vad ligger bakom?

Den unge London-poeten Orphan lever ett ganska trivsamt liv. Han vet visserligen inget om sina förmodat döda föräldrar men han har i alla fall sin älskade flickvän Lucy, den blinde filosofen Gilgamesh som sin mentor och ett bra jobb på en bokhandel.

Söker svaret på alla gåtor

Allt detta förändras under loppet av ett dygn. Gilgamesh försvinner. Det mesta tyder på att han bragts om livet. Lucy dödas i ett terroristattentat ämnat att sabotera en raketuppskjutning till Mars. Ryktet förtäljer att hjärnan bakom attentatet är den mystiske The Bookman. Men vem är Bookman egentligen? Människa, myt, robot eller utomjording? Inget vet med säkerhet.

Orphan känner dock att hans öde är oupplösligt förenat med Bookmans mål och avsikter även om han inte förstår syftet. Kanske kan han få tillbaka Lucy om han gör de rätta sakerna? Tillsammans med författaren Jules Verne sätter han segel mot den mytomspunna ön Caliban Island i Karibiska Havet. Någonstans djupt inne i öns djungler finns måhända svaret på alla gåtor som hemsöker Orphans värld.

Svår att lägga åt sidan

Israelen Lavie Tidhars debutroman bjuder på alternativhistoria när den är som mest fascinerande. Ett 1800-talets England där en mystisk ödleras från ett annat stjärnsystem, kraschlandat på Jorden och lyckats göra sig till kungar över hela det brittiska imperiet.

Den komplicerade intrigen tillsammans med det överdådiga persongalleriet gör att det tog ett tag (säkert 100 sidor) innan jag kom in i boken men när bitarna väl faller på plats kunde jag inte lägga den ifrån mig. Och handen på hjärtat, hur ofta läser du SF från Israel? Pröva!

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Lennart Kihlberg den 17 februari 2011