The book of unknown americans

Familjen Riveras ankomst till ett nedgånget hyreshus i Delaware förändrar dynamiken i grannskapet och ett klassiskt drama utspelar sig.

I hyreshuset bor immigranter från olika delar av Latinamerika. Alma och Arturo har kommit till USA från Mexiko för att försöka hjälpa sin dotter Maribel. Efter en olycka har hon fått en hjärnskada och behöver extra stöd.

Mötet mellan två unga

Mayor bor med sina föräldrar. De kommer ursprungligen från Panama, men Mayor har inga egna minnen från det gamla landet. Han var bara ett år när de flyttade.

I skolan blir Mayor ofta retad. Han liknar på inga sätt sin populäre storebror Enrique som flyttat hemifrån efter att ha fått ett fotbollstipendium. När Mayor börjar spela fotboll blir han snart placerad på bänken. Till slut låter han bli att gå på träningarna utan att säga något därhemma.

När Maribel och hennes mamma och pappa kommer till huset intresserar sig hela hans familj för de nyanlända. Mayor förstår ganska snabbt att Maribel inte är som andra. Men just därför vågar han vara sig själv med henne. Och han låter henne vara sig själv och inte det offer som alla andra behandlar henne som.

Vittnesmål från en utsatt tillvaro

Relationen utvecklar sig till en vänskaps- och kärlekshistoria mellan två ungdomar i utanförskap. Den utspelar sig mot fonden av immigrantberättelser som både har gemensamma och unika drag. De vittnar om ett marginaliserat liv i social utsatthet, där det samtidigt finns en kollektiv känsla av samhörighet och ansvar.

Den amerikanska drömmen hägrar, men är långt ifrån tillgänglig för alla. Flera av dem inser ironin i att landet de söker lyckan i många gånger orsakat de skeenden som tvingat fram deras flykt. The book of unknown americans växer fram genom flera perspektiv och är lättläst och intressant.

En bön för de stulna

Av: Clement, Jennifer Tipsat av: Anna Sahlén

I vissa delar av Mexiko är det extra farligt att vara flicka.