The bluest eye

Skönhet är inget objektivt begrepp utan något som vi lär oss och som påverkar hur vi ser på oss själva och världen.

Toni Morrisons debutroman är en poetisk berättelse om tre svarta flickor i 1940-talets Ohio. Claudia, en av två systrar ger oss sin syn på det som hände när Pecola flyttar hem till Claudia och Frieda efter att det hänt något hemskt i Pecolas familj.

Inlärt dömande

Från sin begränsade horisont försöker flickorna förstå världen. Även om de inte har alla fakta och ibland agerar mot bättre vetande, kan de till viss del se bortom rådande strukturer.

Samtidigt berättar The bluest eye klarsynt om hur lätt vi insocialiseras i våra åsikter från vår omgivning. Så kan skönhet, något som inte är en objektiv sanning, börja mätas utifrån hur ljust eller mörkt skinn vi har. Och så börjar vi döma oss själva och andra utifrån yttre faktorer. Denna rasism och vithetsnorm skördar obönhörligen sina offer i boken.

I denna utgåva finns ett efterord som författaren skrev 1993. För den som vill fördjupa sin läsning och höra Toni Morrison beskriva sina intentioner är den guld värd. 

Fler tips

 1. Lucy

  Av: Kincaid, Jamaica Tipsat av: Anna Sahlén

  Hon flyttar till ett par med fyra döttrar för att vara deras au-pair. Med vaken blick och utan att be om ursäkt iakttar hon sin omgivning och sig själv.

 2. Beloved

  Av: Morrison, Toni Tipsat av: Jenny Engström

  En gåva av en av mina mostrar, en pocket på engelska av Toni Morrison: Älskade (Beloved), som jag läste med andakt.

 3. Gud hjälpe barnet

  Av: Morrison, Toni Tipsat av: Anna Sahlén

  En berättelse om svikna barn som växer upp.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 9 mars 2020