The bell jar

Esther Greenwood är en begåvad ung kvinna som insjuknar i depression. Hennes stympade tillvaro skildras plågsamt väl.

Esther Greenwood är en av några utvalda unga kvinnor som fått chansen att praktisera på en känd tidskrift i New York. En fantastisk möjlighet men Esther är inte så imponerad som de andra flickorna. Istället väcker upplevelsen en känsla av meningslöshet hos henne och blottlägger tvivlet för vad hon ska ägna sig åt i framtiden.

Kvävande tillvaro

När hon sedan återvänder hem visar det sig att hon inte blivit antagen till en skrivarkurs hon sökt in på. Efter att inte tidigare ha stött på några motgångar i sin akademiska karriär blir hon handfallen. Hon sjunker allt djupare in i handlingsförlamning och depression. Till slut försöker hon ta sitt liv.

Denna Sylvia Plaths enda roman hämtar många detaljer från författarens eget liv. Det är dyster läsning eftersom texten så väl skildrar de stumma känslorna och den kvävande tillvaron av meningslöshet som Esther upplever i sin depression. Samtidigt är det oerhört välskrivet och intressant.

JD Salinger (1919-2010)

Skrivet av: Anna Sahlén

Den amerikanske författaren JD Salinger gav bara ut en roman under sin livstid, men inte vilken som helst. "Räddaren i nöden" har sålts i mångmiljonupplagor och har länge setts som en modern klassiker.