The Avengers

Världens superhjältar måste samarbeta för att rädda jorden, men de har var och en många egenheter som sätter käppar i hjulet. En film som lyckas kombinera massor av specialeffekter och action med bra manus och regi.

Språk: Engelska Svenska Flerspråkigt verk
Publiceringsår: 2012
Låna

Thors bror Loki har eskalerat sitt storhetsvansinne sedan filmen Thor och nu är jorden i fara. S.H.I.E.L.D-översten Nick Fury måste samla, och ena, världens superhjältar för att hindra Lokis allierade utomjordingar från att ta kål på mänskligheten. Hur de sedan lyckas samarbeta, trots sina egenheter, är en stor den av behållningen i filmen. Lägg till massor med action, specialeffekter och överraskande dialog så har vi en film som inte känns lika lång som den faktiskt är.

Stjärnspäckat framför och bakom kameran

En mängd Hollywoodstjärnor porträtterar Marvels hjältar och den som har byggt upp sina förväntningar på den här filmen med de tidigare fristående filmerna har inte gjort det förgäves. Jag misstänker att Joss Whedons unika röst och regi behövdes för att göra The Avengers till en så bra film som den faktiskt är.

Fler filmer att se

Den som vill börja från början i den senaste omgångens bidrag till Marvels film-universum kan se Captain America, Iron Man, Iron Man 2 och Thor. Zak Penn, den andra personen bakom storyn till filmen, har också skrivit manus till The Incredible Hulk. Filmen brukar grupperas med de tidigare nämnda, trots att skådespelarna inte medverkar i senare filmer. Personligen tycker jag att Mark Ruffalo gör en bättre Bruce Banner än Edward Norton.

En titt på diverse filmbloggar och Imdb.com avslöjar att flera nya filmer i denna kanon planeras och är under produktion. Att jobba som serieskapare idag innebär kanske inte alltid ett liv som fattig konstnär. Jag håller tummarna för att vi får se ännu fler av de kvinnliga Avengers-hjältarna på bio i framtiden.

Åska i dikt och verklighet

Skrivet av: Anna Östman

Läs om åskledarens många uppfinnare, om blixtens kraft och om åskväder och blixtar i myter och populärkultur. Vad var det egentligen som satte eld på Moses brinnande buske?