The atlas of lost cities

I den här boken tar Brenda Rosen oss med till några av världens många bortglömda städer. Det är inte bara en kartbok, utan även massor med läsning, foton och teckningar som visar hur det kan ha sett ut på alla dessa platser.

I sex kapitel indelade i teman, presenterar Brenda Rosen världens mest betydelsefulla men övergivna städer. I tid sträcker de sig så långt tillbaka som bronsåldern och antikens Egypten, ända fram till Storbritanniens kolonisering av Jamaica.

Inte bara de allra kändaste

Jag blev glatt överraskad eftersom jag, trots att jag ändå känner till ganska många platser av det här slaget, kunde läsa om ställen jag inte ens hade hört talas om. Vad sägs om shona-folkets gamla huvudstad Stora Zimbabwe, Cahokia med pyramiderna i den amerikanska delstaten Illinois, eller Tenochtitlán som låg på samma plats som dagens Mexico city?

De teman som jag nämnde tidigare, är till exempel "städer i djungel och skog" och "heliga städer". Varje plats presenteras med karta, foton och ibland till och med illustrationer av hur det kan ha sett ut på platsen när det fortfarande användes av människor.

Väcker nyfikenhet

Boken kom ut 2007 och berättar inte om precis alla världens bortglömda städer, men den är en väldigt bra utgångspunkt för den som vill lära sig mer om något särskilt ställe. Självklart ger den också en bra överblick över alla dessa intressanta ställen, precis som titeln föreslår. Eftersom boken är skriven på engelska, så kan läsaren också råka lära sig arkeologiska uppslagsord på engelska. De orden kan du använda både i databaser, som till exempel bibliotekens Science in context, och på vanliga internet.