The abandoners

En fängslande undersökning av moderskap och de förväntningar vi som samhälle lägger på kvinnor i deras roll som mödrar.

Begona Gómez Urzaiz, spansk journalist, undersöker samtida moderskap i allmänhet och hur samhället ser på mödrar som lämnar sina barn i synnerhet. Hon blandar personporträtt av kända kvinnor, ofta verksamma inom kultursfären, med studier av familjeinfluencers, arbetskraftsinvandring och gamla vetenskapliga teorier som menar att de flesta brister hos en person kan härledas till dåligt moderskap.

Ojämlikhet lägger krokben

Hur blir man en ”dålig mamma”? Finns det situationer då samhället accepterar att en mor lämnar sitt barn? Vilken roll spelar männen i det hela? Hur kommer det sig att författaren, trots att hon rent rationellt kan förstå varför många av kvinnorna hon undersökt kände att de behövde lämna sina barn, samtidigt känner en ohejdbar avsky inför blotta tanken?

På många sätt har Gómez Urzaiz skildrat ett samhälle där ojämlikheten lägger krokben för alla, där samhällets förväntan på alla kvinnor att bli mödrar oundvikligen resulterar i situationer där barn far illa i vuxnas konflikter. Men också om människor som desperat försöker visa kärlek, inte alltid på ett sätt som resonerar med personen det riktas till.

Det finns inga rätta svar i Begoña Gómez Urzaiz bok. Vi får följa med när vilsenhet, kärleksyttranden och kallsinne blandas i ett sammelsurium av känslor. Även efter att jag läst ut boken kan jag inte sluta tänka på den. Jag hoppas att den så småningom översätts till svenska, så fler kan ta del av den. The abandoners är en perfekt startpunkt för viktiga diskussioner.

Fängslande faktabok

Bibliotekariens förbannelse är att alltid ha för många böcker man vill läsa. Det är svårt att undvika, när man varje dag stöter på spännande nya titlar i samband med att man ställer upp reserverade böcker i hyllorna och studerar långa listor med nyligen publicerade böcker för att bedöma vilka som bör köpas in till biblioteket. Vissa bibliotekarier är duktiga på att hantera det här problemet, med disciplin och noga utarbetade läsrutiner.

Själv är jag inte en av de bibliotekarierna. Jag har en tendens att låna alldeles för många böcker samtidigt, börja läsa på samtliga, och sedan bli tvungen lämna tillbaka dem efter att ha läst dryga hundra sidor. För att jag ska hinna läsa ut hela boken krävs att den verkligen fångar mig. Av denna anledning är det speciellt faktaböcker som sällan blir utlästa när de är hemma hos mig – ämnet kan vara väldigt spännande, men böckerna är ofta upplagda på så sätt att det är lätt att lägga den ifrån sig efter att ha läst färdigt ett kapitel, och sedan blir det inte mer.

Så var inte fallet med Begoña Gómez Urzaiz debutbok The abandoners: Of mothers and monsters. Jag kunde inte släppa den, och satt helt fast under den vecka det tog mig att läsa ut den.

Våra texter

  1. Den ensamma staden

    Tips Av: Laing, Olivia Tipsat av: Anna Sahlén

    Essäer om konst, ensamhet och ensamhet i konst med utgångspunkt i staden New York.

  2. Hur man möter en mamma

    Tips Av: Korkea-aho, Kaj Tipsat av: Jenny Sandells

    En självbiografisk berättelse om hur ett manligt par med barnlängtan går tillväga för att hitta mamman till sitt barn.

  3. Män förklarar saker för mig

    Tips Av: Solnit, Rebecca Tipsat av: Anna Sahlén

    När Rebecca Solnit på en fest träffar en man som berättar för henne om den bok hon själv skrivit kan hon efteråt inte annat än att skratta åt det hela.

  4. Spännande spanskspråkiga författare

    Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

    Nya röster inom den spanskspråkiga litteraturen har nått framgång och översatts till svenska de senaste åren. Feministiska författare som kritiserar samhället, våldet och knyter an till både historia och litterära traditioner.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Elina Vikström den 9 juni 2025