Systerland

Tvillingarna Kate och Vi är väldigt olika men står varandra nära ändå. Vi förutsäger att en naturkatastrof kommer att drabba hemstaden, medan Kate försöker glömma bort att de båda är synska.

Av: Sittenfeld, Curtis
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2014
Låna

Kate och Vi är tvillingsystrar och har alltid stått varandra nära. De är båda synska, men medan Vi har anammat synskheten har Kate förträngt den. De lever helt olika liv och deras relation är minst sagt ansträngd.

Förutsäger en naturkatastrof

En natt skakas Saint Louis av en jordbävning och dagen därpå går Vi ut med en förutsägelse att detta bara var ett förskalv inför den förödande jordbävning som kommer att drabba staden. Detta skapar både skepsis och panik. När ett av USA:s nyhetsprogram intervjuar Vi i tv dras mediacirkusen igång.

Småbarnsmamman Kate oroar sig för att hennes familj ska komma till skada men också för att det ska  komma ut att hon också är synsk.  En natt vaknar  Kate och vet datumet för det stora skalvet.

Berättar i nutid och tillbakablickar

Vi får följa Kate och Vis liv från att de föddes. Boken växlar mellan nutid och tillbakablickar på deras liv och på så sätt får vi en förståelse för hur de kan ha blivit så olika fast de är tvillingar. Vis förutsägelse om det stora jordskalvet skapar inte bara större påfrestningar på Kates och Vis relation utan den påverkar också Kates äktenskap och förändrar umgänget med deras bästa vänner.

Det här är en riktigt bra bok. Det går snabbt att komma in i handlingen och hela tiden finns det ett spänningsmoment: blir det en jordbävning eller inte? Att Kate och Vi är tvillingar och synska ger en intressant dimension till berättelsen. Curtis Sittenfeld är mycket bra berättare och jag rekommenderar den här boken. Läs även Presidentens hustru.

American wife

Av: Sittenfeld, Curtis Tipsat av: Anna Sahlén

En insiktsfull roman som är löst baserad på den tidigare amerikanska presidenthustrun Laura Bushs liv.

Mannen i mina drömmar

Av: Sittenfeld, Curtis Tipsat av: Anna Sahlén

Hannah försöker att förstå och finna kärleken, men med dåliga förutsättningar.

Prep

Av: Sittenfeld, Curtis Tipsat av: Anna Sahlén

Lee Fiora drömmer om att få gå på privatskola, men när hon får chansen rämnar illusionen.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Aina Gustavsson den 29 oktober 2014