Syndaflodens år

Den här passionshistorien utspelar sig i en katalansk by i Francos Spanien.

Syster Consuelo, priorinna vid ortens kloster och sjukhem, besöker godsherren för att om möjligt utverka ekonomiskt bidrag för upprustning av sjukhemmet. Godsherren är nämligen mycket förmögen, men dessutom ogift och ansedd för att vara charmör. Och så går det som det går. Häftig passion uppstår, dock i början undertryckt. Mitt livs novell i fin-litterär förpackning kan man undra?
 
Enighet i läsecirkeln
Vi har läst den här boken i vår läsecirkel vid Tegsbiblioteket. Dock blev vi inte så oeniga som jag hoppades, alla tyckte att berättelsen håller. Språket är koncentrerat, stramt och vackert, och miljöerna beskrivna så att man nästan kan lukta och ta på dem. Boken ger en god inblick i hur det var att leva i fascisternas Spanien på 50-talet.
 
Oenighet bland recensenterna
Jag har kollat vilket mottagande boken fick när den kom ut för cirka tio år sen. Omdömena spänner från "det löjligaste jag läst" till "mästerverk". Visst är det roligt när recensenterna är oense!
 
Själv kan jag ge omdömet: Ett stark liten berättelse på 150 sidor, mästerverk eller inte må vara osagt. En bok som gjord för att bli film. Tänk på miljön och det förfallna godset! Frågan är bara vem som ska spela de två huvudrollerna? Juliette Binoche och Jeremy Irons? Eller Al Pacino? Hm.

Hyllning till Katalonien

Av: Orwell, George Tipsat av: Daniel Gunnestam

När folkfronten (den politiska vänstern) segrade i det spanska valet 1936 gjorde Generalen Francisco Franco med stöd av högern en militärkupp, och inledde det Spanska inbördeskriget 1936-1939.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Staffan Olofsson den 26 september 2008