Syltmackor & oturslivet

Nisse Berg har en liten drake, Harry, som älskar syltmackor och broccoli. Harry hjälper Nisse när minnena värker i "hjärta och knä". Minnena efter mamma som är jättedöd och som aldrig kommer tillbaka.

Nisse fick ödlan Harry av mamma strax innan han fick veta att hon blivit sjuk. Nu går den omkring därhemma och ser ut som en liten arg gubbe. Därför fick den heta Harry. Men det var innan Nisse förstod att Harry egentligen är en drake med ett STORT drakhjärta.

Nisses liv är ett jäkla otursliv. Med pappa som är arbetslös och fattig, lillebror Nodi som är glad och gullig, och mamma som är död och borta. Nisse själv är lite slarvig men har en väldigt känslig hjärna.

För mycket mat

Sedan mamma dog är pappa som galen i pålägg. Han kommer hem från affären och fyller kylskåpet med leverpastejer, ostar, korv, skinka, marmelader och kapris. Ibland får allt han köpt inte ens plats i kassarna utan han måste stoppa fickorna fulla också.

En dag när livet känns extra jobbigt och Nisse deppar så känner han att det luktar rök. En liten röst hörs från golvet. Nisse tror inte sina ögon eller öron, Harry sitter och röker! Och pratar. "Hallojs, chilla, host, host, lugna bananer, coola ner, det är bara gamle Harry som pratar."

En kompis som hjälper

Från och med nu hjälper Harry till när han som mest behövs. Han är lite småelak men har ändå de bästa lev-livet-råden, riktiga drakhjärteråd.

Nisse behöver verkligen samtalen med Harry och hans kloka och ibland lite konstiga råd. För julen närmar sig (utan mamma) och det finns ingen snö att åka snowboard på, pappa brakar ihop och farmor blir både förbannad och glad.

Syltmackor och oturslivet innehåller verkligen allt från sorg, glädje, skam, lycka och en stor släng av fantasi. En höjdarbok helt enkelt!

 

Sju minuter över midnatt

Av: Ness, Patrick Tipsat av: Sara Johansson

Det kommer ett monster till Conor, och det tänker inte ge sig förrän han har berättat sanningen.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 16 november 2010