Sweet Lolita

Berättelsen i denna bok tar oss till unga flickors dolda värld, en jakt på bekräftelse och pengar till prylar och droger. Männens makt över dessa tjejer är skrämmande och de utnyttjas på många otäcka sätt.  

Utrikeskorrespondenten Aida Svantesson återvänder till Stockholm efter många år utomlands och har fått arbete som journalist på den nystartade webbtidningen Probono.  

Utnyttjade unga kvinnor

Under åren utomlands har hon haft dålig kontakt med sin syster Bianca och sin mamma. Bianca arbetar som doktorand för den kända kvinnliga kriminologiprofessorn Kajan Berglund som flitigt uttalar sig i olika media som expert när rysliga händelser har uppmärksammats.

Aida och hennes syster har börjat ta upp kontakten men i samband med ett bröllop försvinner Bianca spårlöst. Kajan och Aida börjar undersöka vilka kontakter Bianca hade i sitt forskningsprojekt och de visar sig att hon har kommit i kontakt med flickor i 14-15-årsåldern som via olika sociala medier blivit utnyttjade av män på olika sätt. Bilder och filmer har spridits på nätet, träffar har skett på svartklubbar, med mera.

Kopplingar till samhällets övre skikt

En kontakt är Wilma, 17 år som går i tvåan på gymnasiet och som flyttat hemifrån till en fin etta på söder. Hur kan hon ha råd med det? Hon har inga rika föräldrar som kan stötta. Biancas forskning visar sig ha anknytning till samhällets övre skikt där många känner sig hotade.  

Författaren Kicki Sehlstedt är kriminolog och har lyckats göra en spännande, trovärdig djupdykning ner i ett av vår tids mest avskyvärda brott.

 

Fler tips

  1. Eldvittnet

    Av: Kepler, Lars Tipsat av: Anna Sahlén

    En ung flicka och en kurator blir ihjälslagna på ungdomshemmet Birgittagården i Västernorrland.

  2. Kärlekens Antarktis

    Av: Stridsberg, Sara Tipsat av: Anna Sahlén

    En vackert skriven roman med poetiska bilder av smärtsamma scenarion och utsatthetens konsekvenser.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Eva Häggström den 17 januari 2019