Svinet

Åsa Grennvalls nya serieroman handlar om en ovanligt obehaglig man och kvinnorna runt honom.

Av: Grennvall, Åsa
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2010
Låna

Det finns många unga svenska författare som blir uppmärksammade och får bra kritik, men själv är jag mest stolt över våra serietecknare. Åsa Grennvall debuterade med Det känns som hundra år 1999 och har skapat en fantastisk samling seriealbum sedan dess.

Hon skildrar ofta det jobbiga i vår vardag som vi så gärna vill blunda för: ensamhet, ångest, kvinnomisshandel och destruktiva förhållanden mellan människor. Hennes huvudpersoner klär sig ofta i svart och famlar efter vänner, självförtroende och framtidstro.

Trots det är det inte deppigt att läsa Åsa Grennvalls serier, eftersom hon alltid berättar sina historier med humor och kärleksfull ironi. Det är lite som livet – vi klarar av de mest hopplösa lägen genom att hitta åtminstone något vi kan le åt en liten stund.

Åsa Grennvalls nya album Svinet handlar om Dan, en obotligt destruktiv man som får sina kickar genom att manipulera och terrorisera kvinnorna i sin närhet. Alla möjliga kvinnor, från en ung tjej som skadar sig själv, en begåvad författare och Dans egen mamma, kämpar på sitt sätt för att bli fria från Dans inflytande. I hemlighet drar de en lättnadens suck när det verkar som han hittat ännu en ny kvinna att först höja till skyarna och sedan spotta på. Men att bli av med Svinet för gott verkar omöjligt…

Är man förtjust i Åsa Grennvalls blandning av ångest och humor tecknat i svartvitt bör man förstås inte heller missa Gunnar Lundkvists seriestrippar om Klas Katt och Olle Ångest.

Mats Jonssons serier, till exempel det prisbelönta albumet Pojken i skogen från 2005, är också riktiga pärlor som berättar om vardagslivets mörkare sidor med mycket humor, hjärta och stor berättarglädje.

 

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Jag är din flickvän nu

Av: Hemmingsson, Nina Tipsat av: Annika Edlund

Jag är din flickvän nu av Nina Hemmingson är en fullträff. Full av humor och satir och på kornet.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 15 april 2010