Svenne

En riktigt bra bok om samhället Sverige. Hur lätt är det att bli manipulerad? Vad är rätt och vad är fel? 17-åriga Svenne dras in i sammanhang han inte kan kontrollera.

Av: Nilsson, Per
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2006
Låna

Fredrik Svensson, Svenne, växer upp i en liten by i södra Sverige tillsammans med sin pappa. I byn finns vanlig byakänsla med slagsmål och fylla på helgerna och en slags "vi och dem"-känsla.

När Svenne är 17 år dör pappan i en olycka. Svenne är plötsligt helt ensam i världen. Då dyker Nils Dackeman upp.

De sitter och pratar och det slutar med att Svenne följer med till Nils stora hus i Malmö. Där får han bo och jobba som alltiallo och får chans att ha långa samtal med Nils om olika samhällsfrågor.

Ett nytt parti

Nils Dackeman startar ett parti, Rättvist Sverige. Svenne blir partisekreterare eftersom han är så bra på att tala. Utan att förstå det väcker partiet farliga krafter och Svenne inser inte att han är ute på riktigt hal is.

En jättespännande bok om hur du formas som människa och vad som är okej och inte. Det handlar om politik och samhälle på ett rafflande och spännande sätt. Man förstår att Svenne inte vill något ont men att det krafter sätts igång som är bortom hans kontroll.

Boken fick 2006 års Augustpris för årets svenska barn- och ungdomsbok.

Mitt extra liv

Av: Unenge, Johan Tipsat av: Tim Jonsson

I boken Mitt extra liv har Johan Unenge använt alla sina färdigheter som författare och serieskapare. Resultatet är en lyckad blandning av vanlig text och tecknad serie.