Sveket

Är Ria en förrädare? Följ med genom ett kallt och kargt Europa i en dystopisk framtidsskildring.

Av: Poznanski, Ursula
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2014
Låna

Ria är 18 år och uppvuxen i en av sfärerna som byggdes strax innan den långa natten som förändrade livet på jorden. Bara vissa människor lever i sfärerna, i en vardag präglad av avancerad teknik.

En värld av motsatser

Utanför sfärerna lever andra människor, prims, i klaner under enkla förhållanden. Där syns solen sällan och snön täcker stora delar av marken. Ria har knappt sett solen och aldrig känt den mot sin hud.

Hon är toppstudent på akademin och tränar för att bli en ledare eller medarbetare som medlar mellan sfärsamfundet och klanerna. Språk, kommunikation och retorik är hennes specialområden, och hon rankas sjua bland studenterna. Ria och pojkvännen Aureljo, som är rankad etta, verkar ha en lysande framtid.

Livet vänds upp och ner

En dag råkar Ria höra ett samtal som förändrar allt. En okänd man pratar om att hon och fem andra studenter är förrädare, förrädare som ska avrättas. Även Aureljos namn nämns.

Ria är omtumlad och försöker få ordning på sitt liv. Hur förklarar hon för Aureljo att deras resa för att träffa presidenten måste vara en fälla? Vad gör sex ungdomar när de inser att allt de trott på måste ifrågasättas? Klarar Ria livet utanför sfärerna, och vem kan hon lita på?

En bladvändare

Sveket är del ett i en dystopisk trilogi av Ursula Poznanski som blev känd med boken Erebos. Jag har nyss läst alla tre delar i original, på tyska, och är inte besviken.

Än så länge finns bara Sveket översatt till svenska. Del två, Sammansvärjningen, kommer sommaren 2015. Både den och del tre håller en bra nivå och spänningen är på topp. Du som läst Divergent, Legend eller Hungerspelen kommer att gilla Sveket!

Här kan du läsa början av boken, via provläs.se

Erebos

Av: Poznanski, Ursula Tipsat av: Dehbroa Lindberg

Det här spelet är inte som andra spel. Erebos vet vad du heter, vad du gör och om du ljuger. Du får uppdrag att utföra i verkliga livet, uppdrag som kan ha dödliga konsekvenser.

Ursula Poznanski vill skapa sina egna bilder

Skrivet av: Annika Kimmel

Den österrikiska författaren Ursula Poznanski har skrivit en dystopisk trilogi som utspelar sig i Europa. I en intervju med Sävarbibliotekets Annika Kimmel pratar hon om sitt skrivande och sina böcker.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Kimmel den 1 april 2015