Svarthuset

Ett mord på ön där Fin Macleod växte upp kanske kan få honom att orka jobba som polis igen. Men återkomsten blir inte lätt.

Svarthuset är den första delen i en tänkt trilogi som utspelar sig på Isle of Lewis i Yttre Hebriderna utanför Skottland kust. I början av boken lär vi känna Fin Macleod. Han går hemma sjukskriven från sin tjänst som polis i Edinburgh efter att en tragedi har drabbat honom och hans fru. Vi vet inte riktigt vad som hänt, men vi förstår att ett barn har dött.

Härligt karg miljö

Så inträffar ett mord på den ö som Fin Macleod är uppvuxen på. Mordet har flera likheter med det fall som Fin arbetade med innan tragedin inträffade. Hans chef ser det som en chans att få tillbaka honom till vardagen och jobbet och beordrar honom att åka "hem". 

Återkomsten till ön blir inte lika enkel som Fin hade trott. Mordoffret visar sig vara Fins gamla plågoande från skolan och gamla smärtsamma minnen och händelser från barndomen gör sig påminda. Tillbakablickar från barndomen vävs snyggt samman med mordutredningen.

Miljön är karg och hård; vinden piskar, regnet slår och havet skummar. Det är så långt ifrån tv-serien Mord i paradiset man kan komma. Och jag älskar det!

Svart som natten

Av: Cleeves, Ann Tipsat av: Bertine Pol Sundström

Hon hade upptäckt två lik. Här, på Shetlandsöarna, där hon trott att inget ont kunde hända.

1222 över havet

Av: Holt, Anne Tipsat av: Britt-Louise Lovén

Det värsta ovädret på 100 år drabbar passagerarna på tåget mellan Oslo och Bergen.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Elenor Lindberg den 18 april 2014