Svart stig

Rebecka flyttar hem till farmors hus i Kurravaara och blir åklagare i Kiruna efter att hon skrivits ut från psykets låsta avdelning. Lugnet landar lite. Då hittas en styrelseledamot i ett stort gruvbolag död och det visar sig att gruvbranschen kan vara smutsig på mer än ett sätt.

Rebecka Martinsson blev intagen på psyket efter sin förra vistelse i Kiruna. Det hon var med om blev bara för mycket till slut, men med hjälp av behandling har hon kommit till ett sorts "normaltillstånd". Hon sade upp sig från advokatfirman i Stockholm och flyttade tillbaka till farmors hus i Kurravaara för att jobba som åklagare i Kiruna. Chefsåklagare Alf Björnfot är väldigt nöjd för Rebecka är hans duktigaste och flitigaste åklagare.

Gruvhöjdare hittas död

Då hittas en död kvinna i en ark ute på det frusna Torneträsket. Det visar sig vara Inna Wattrang, en höjdare i gruvbolaget Kallis Mining. Kallis Mining ägs av Mauri Kallis, ett maskrosbarn från Kiruna som tjänat stora pengar på aktier och prospektering. Gruvor är en lukrativ bransch med mycket skit under naglarna och det är mycket som står på spel, särskilt när man är i Afrika och gör affärer.

Detaljerade personporträtt

Det är en jättespännande och intressant bok. Jag visste ingenting om gruvnäringen innan så det var väldigt intressant att få en inblick. Som alltid med Åsa Larsson är personbeskrivningarna och miljöbeskrivningarna underbara. Jag gillar att hon ger en djupare bild av alla inblandade, även om jag inte alltid gillar dem. Det är nyanserat och blir därmed levande och nära. Anna-Maria Mella och Rebecka kommer varandra försiktigt lite närmare. Det går långsamt trots att Anna-Maria är som en terrier, men hon vet också när hon ska ta det lite lugnare. En bok jag ser fram emot att läsa igen och beröras av.

Det blod som spillts

Av: Larsson, Åsa Tipsat av: Helen Forsberg

En präst hittas död i en kyrka. Hon var inte särskilt formbar och smälte inte in. Det är inte alltid så lätt för Anna-Maria Mella och Sven-Erik Stålnacke att se träden i snårskogen. Och advokat Rebecka Martinsson kommer tillbaka. Hon är av segt virke.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Helen Forsberg den 14 januari 2013