Svart som natten

Hon hade upptäckt två lik. Här, på Shetlandsöarna, där hon trott att inget ont kunde hända.

Det är en kall januarimorgon. Staden Lerwick på Shetlandsöarna ligger under ett snötäcke. Fran Hunter har lämnat sin dotter i skolan och är på väg hemåt när hennes blick plötsligt dras till den frusna marken och ett konstigt bylte som ligger i snön. Det visar sig vara en ung kvinna, strypt med sin egen halsduk. Fran känner genast igen henne som grannflickan Catherine Ross.
 
I det lilla samhället där alla känner alla sprids nyheter snabbt och denna upptäckt väcker tankar och minnen om hur det var för åtta år sedan då en annan, visserligen mycket yngre flicka, försvann för att aldrig återfinnas. Är det samma mördare? Eller finns det mer än en galning på ön? Invånarnas misstankar riktas nu som då mot enslingen Magnus Tait.
 
Kommissarie Jimmy Perez ignorerar ryktena och börjar istället kartlägga vad som egentligen hänt. Shetlandspolisen kallar på förstärkning från Skottland. Med de fascinerande miljöerna som bakgrund och beskrivningar av de speciella levnadsförhållanden som livet på ön erbjuder drivs historien framåt för att nå sin kulmen under det traditionstyngda firandet av Up Helly Aa.
 
Den brittiska deckarförfattarinnan Ann Cleeves debuterar på svenska med den första och fristående delen i en serie om fyra böcker, som alla utspelar sig på Shetlandsöarna. 2006 tilldelades hon för Svart som natten Duncan Lawrie Dagger (tidigare Gold Dagger), en av kriminallitteraturens främsta utmärkelser. Ann Cleeves bor med sin man och sina två döttrar i West Yorkshire i England.

Mörk kust

Av: Temple, Peter Tipsat av: Ing-Britt Olofsson

Ännu en bra deckare om en ensamstående, desillusionerad polis, som löser mordgåtor och lyssnar på klassisk musik.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Bertine Pol Sundström den 2 mars 2007