Svart kvark

Svart kvark är en mångbottnad berättelse om att inte passa in. Det är en stark läsupplevelse om livsöden i olika tider som utspelar sig på samma plats.

Av: Wennström, Annica
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2009
Låna

Jag läste Annica Wennströms roman, Svart kvark, något efter alla andra. Tur för mig som fick ha den kvar och oläst så pass länge. Jag fastnade direkt och hade, som man säger, problem att slita mig från den. Hennes karaktärer blev kvar hos mig långt efter att sista sidan var läst.

Drömmar i en trång värld

Romanen är indelad i två delar. Tiderna är olika. Platsen är den samma. Den första delen utspelar sig i Holmsund under krisåret 1936.

Vi får följa ungdomarna Josefa (splitjäntans dotter), Mildred, Nikanor och Sandor. De drömmer om en framtid utanför den trånga värld de själva lever i. Drömmer om jämlikhet och frihet.

Josefa bär med sig sin mors dåliga rykte och Nikanor anses vara av tattarsläkt medan Sandor och Mildred representerar de mer ordentliga ungdomarna som hamnat i dåligt sällskap. Författaren visar hur drömmar och förändringsvilja kan te sig hotfullt för omgivningen och till slut slå tillbaka på den "som försöker göra sig märkvärdig".

En gammal historia blottläggs

När Josefa en dag försvinner antas det att Nikanor har tagit livet av henne och han säger inget om vad som hänt. Med det får saken bero och tisslet fortsätter trots att ingen ordentlig utredning görs.

I bokens andra del har vi hunnit fram till 1984 och nya huvudpersoner träder in i berättelsen även om de gamla fortfarande finns kvar. Också här möter vi en ung flicka som har svårt att passa in i bilden om hur en kvinna förväntas vara. Flickan blir ciceronen som blottlägger den gamla historien om Josefa och de andra.

En stark läsupplevelse med många bottnar.

Skuggrädsla

Av: Wennström, Annica Tipsat av: Bertine Pol Sundström

Till nu hade han känt sig dubbelt så mycket som alla andra, nu kändes det som om det där dubbla inte var bra nog. Som om han varken var same eller svensk. Faktiskt som om han inte alls var dubbelt så mycket utan hälften så lite.

Smultron och svek

Av: Wennström, Annica Tipsat av: Ulrika Wikman

Varning - det här är bara första delen i ett beroendeframkallande relationsdrama!

Målgrupp:

Tipsat av: Anna Holmström Degerman den 25 september 2010