Svantjuvarna

När Andrew Marlows psykiskt sjuke patient förblir stum, börjar han göra efterforskningar om patientens tidigare liv. Han hittar brev som är hundra år gamla, men verkar vara en del av patientens brevväxling.

Den geniförklarade konstnären Robert Oliver får ett psykiskt sammanbrott och angriper en impressionistmålning på National Gallery of Art i Washington.

En tom tillvaro fylls

Andrew Marlow, en framgångsrik psykiatriker, får Oliver som patient på kliniken Goldengrove. Han försöker kommunicera med den kände konstnären, men möts av total stumhet. Marlows liv fram tills mötet med Robert Oliver har varit ensamt och perfekt välordnat med konst som största intresse. Nu ställs hans tillvaro på huvudet, när han blir totalt fascinerad av den genialiske, komplicerade och uppenbarligen svårt psykiskt sjuke konstnären.

När Oliver blev omhändertagen efter angreppet på tavlan hade han i sin ägo ett antal brev, skrivna på franska för nästan hundra år sedan. Marlow får dem översatta och allteftersom får han läsa om den förbjudna kärleken mellan den unga konstnärligt begåvade Beatrice de Clerval och den åldrade konstnären Olivier.

Ett pussel av målningar och brev

Marlow börjar nysta i Olivers bakgrund. Han åker för att träffa hans före detta fru, och bilden av en man som först var lycklig, men sedan alltmer deprimerad och manisk, växer fram. Han målar bara en sak, en underskön kvinna i ålderdomliga kläder och i olika poser, han gör inget annat, sover och äter knappt. Kate berättar för Marlow att hennes före detta man undervisade i konst och var borta från hemmet längre perioder. Hon är säker på att det är där han träffat den kvinna som hon hittat ett brev från i makens skrivbord. Hon vet dock inte om det är samma kvinna som han målat så många porträtt av.

Samtidigt som du läser om Marlows sökande efter orsaken till Olivers sammanbrott, får du följa brevväxlingen mellan Beatrice och Olivier. De olika tidsperspektiven vävs samman på ett otroligt skickligt sätt av författaren och som det står på baksidan av boken "...en svindlande resa mellan tid och rum."

Läs också Historikern, författarens första bok på svenska om Draculalegenden. Även den är en bok om sökande efter svar på flera fascinerande plan.


 

Historikern

Av: Kostova, Elizabeth Tipsat av: Maja Samuelsson

En bok har en central roll i denna berättelse. En bok med en skräckinjagande drake mitt i men annars tomma sidor. En bok som dyker upp i flera exemplar genom århundradena. Den som får boken i sin hand måste ge sig ut i ett sökande som kan resultera i döden eller något ännu värre.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maria From den 28 april 2013