Superman smashes the Klan

Klassisk berättelse i serieform.

Superman smashes the Klan är en i alla avseenden underbar serie. Den utspelar sig 1946 och följer både Superman och två kinesiska tonåringar som flyttar från Chinatown till storstaden Metropolis. Stålmannen tar sig fram genom att springa på telefontrådarna och kan hoppa över höga byggnader men inte blåsa bort planeter. Det är en mer nedtonad hjälte som här får bekämpa någon sorts avdelning av Ku klux klan.

Kampen för rättvisa

Mitt första intryck var egentligen inte så positivt då jag alltid blir lite vaksam av mangainfluerade superhjälteserier, men jag kapitulerade snabbt. Det märks tydligt att serien är gjord av en skicklig serieskapare som använt sig av karaktärens historia på ett smart sätt. Hen visar att den här typen av berättelse fortfarande är aktuell och förtjänar att lyftas igen. Serien är nämligen baserad på en gammal Superman-radioföljetong.

1946 i verklighetens Atlanta samlades under maj månad ett gäng fanatiska klanmedlemmar för att med en spektakulär korsbränning försöka gjuta lite liv i klanen. Bara en månad efter kom en motreaktion i form av en radioföljetong med Superman.

Radioprogrammet blev en succe och etablerade en massa Superman-lore som kryptonit, Daily Planet med mera. Kanske fastställdes också en syn på Superman som en symbol som stod för vissa värderingar? Att använda detta som en utgångspunkt för en modern serie visar sig vara lyckat. Trots att karaktären har några år på nacken så känns kampen för rättvisa fortfarande engagerade.

Fler tips

 1. Superman: Red son

  Tips Av: Millar, Mark Tipsat av: Tommy Bildström

  Ett rymdskepp med ett spädbarn från planeten Krypton landar i... Ukraina? I Mark Millars berättelse får vi möta en alternativ version av mannen av stål.

 2. Superman/Batman 1

  Tips Av: Loeb, Jeph Tipsat av: Tommy Bildström

  En asteroid från Krypton är på väg mot jorden. USAs president, Lex Luthor, anklagar Superman och sätter ett pris på hans huvud. Ett både episk och personligt serieäventyr i en 1970-talsstil som förhoppningsvis också tilltalar den nya generationen.

 3. En klassiker av stål

  Artikel Skrivet av: Tommy Bildström

  Tommy Bildström gläds åt att efterlängtade Stålmannen-klassiker har dykt upp på biblioteket.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 4 januari 2024