Superman: Red son

Ett rymdskepp med ett spädbarn från planeten Krypton landar i... Ukraina? I Mark Millars berättelse får vi möta en alternativ version av mannen av stål.

Av: Millar, Mark
Språk: Engelska
Publiceringsår: 2014
Låna

När Stålmannen i den amerikanska versionen står upp för "the American way" så kämpar den alternativa versionen för socialismen i denna serie. Den tar sin utgångspunkt i en alternativ berättelse där Stålmannens rymdraket har missat Kansas och landat i Ukraina.

Vänder på kalla kriget

I denna "tänk om"-berättelse ställer Mark Millar frågan om vad som hade hänt under det kalla kriget om Stålmannen hade kämpat för den ryska sidan. Det är en underbar serie som både ironiserar över superhjältefenomenet och sätter perspektiv på kalla kriget. Den politiska tonen går dock aldrig ut över underhållningen.

Flera superhjältar i ny tappning

Superman: Red son är både en typisk superhjälteserie av den gamla skolan samt ett bra exempel på den mer moderna berättartekniken, som vänder sig lite mot en äldre målgrupp. Alla karaktärer har anpassats till den nya världsordningen och för den som kan sin seriehistoria är det en upplevelse att bara få se sina favoritkaraktärer i alternativ tappning. En liten varning bara; Batman har pälsmössa på sig.
 
Bildmässigt håller serien absolut toppklass med ikoniska karaktärer och en stil och färgsättning som för tankarna till rysk propaganda. En, ibland otäck, George Orwellsk stålman ser och hör allt. 

För serieälskare

Detta är en bok som alla serieälskare borde läsa, om så bara för att ta reda på vad USA:s president, Lex Luthors, hemliga vapen är. På en enkel handskriven lapp i hans ficka finns det nämligen några enkla ord som kan sänka den ryska mannen av stål.

Lucifer 1: Devil in the gateway

Av: Carey, Mike Tipsat av: Helena Lindblom

Lucifer Morningstar har abdikerat från tjänsten som herre över Helvetet, men man ska inte låta sig luras av att han numera spelar piano i en bar – han har fortfarande kvar de ambitioner som störtade honom från Himlen i tidernas begynnelse.