Superman/Batman 1

En asteroid från Krypton är på väg mot jorden. USAs president, Lex Luthor, anklagar Superman och sätter ett pris på hans huvud. Ett både episk och personligt serieäventyr i en 1970-talsstil som förhoppningsvis också tilltalar den nya generationen.

Om du gillar den mörka mer realistiska stilen i stil med Kingdom come och Frank Millers Batman så kan du sluta läsa här. Första volymen av Superman/Batman är en samlingsvolym där de amerikanska tidningarna med samma namn är samlade.

Det här är en återgång till de mer färgglada äventyren där den svenska översättningen "Läderlappen" inte skulle vara helt missplacerad. Bli inte förvånad om du stöter på King Shark, hälften människa hälften haj, eller gigantiska robotar. Det här är en superhjälteserie fullproppad med hjältar och skurkar från årtionden av DC-serier.

Måste stoppa både Lex Luthor och asteroid

Lex Luthor, som i denna serie är president, sätter ett pris på två biljoner dollar till den som fångar Superman, som han anklagar för brott mot mänskligheten. En gigantisk radioaktiv asteroid från Supermans hemplanet Krypton är nämligen på kurs mot jorden och kommer att utplåna allt liv. Både hjältar som lyder presidenten och penninglystna skurkar är ute efter jordens största försvarare, som här går ihop med Batman för att både hindra Luthor och stoppa asteroiden.

Stort persongalleri

Detta är en serie som hyllar det roliga med serier, med hela artilleriet av DC:s persongalleri. Yngre läsare kan känna till stilen från Batman: den tappre och den modige som gått på Cartoon network och i skrivande stund kan man faktiskt se en version av det här seriealbumet på Netflix som heter Superman/Batman: Public Enemies.

Reaktioner från äldre serieläsare har varit positiva. Det finns en glädje i berättandet som försvunnit i den nya, mer realistiska stilen och för mig personligen är det både en nostalgisk tripp och ett välkommet avbrott. Det är en serie som passar för alla.

Positivt helhetsintryck

Jeph Loeb står för manus. Honom känner vi till från verk som Batman: The long Halloween och den fantastiska Superman for all seasons. Ed McGunnes har tecknat stora delar av albumet i en mycket passande stil. Av någon anledning har Pat Lee tecknat ett nummer och hans stil skär sig lite med den här typen av serier och det känns lite opassande men helhetsintrycket är väldigt positivt. En bra serie som jag kan rekommendera.

 

Superman: Red son

Av: Millar, Mark Tipsat av: Tommy Bildström

Ett rymdskepp med ett spädbarn från planeten Krypton landar i... Ukraina? I Mark Millars berättelse får vi möta en alternativ version av mannen av stål.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 28 september 2015