Supergirl volyme 1: Last daughter of krypton

Fräsch nytolkning av Supergirl som är en av de bästa Superman-serierna från det senaste decenniet.

De tidiga försöken att utöka mytologin i flera superhjälteuniversum gav upphov till en hel del udda bikaraktärer. Kapten Marvel fick en hel superfamilj, inklusive en rundlagd morbror som saknade superkrafter och fick stå för de komiska inslagen. Stålmannen fick en kusin, Stålflickan, och en hund. Båda kom från Krypton och hade samma krafter som Stålmannen men ett lite annat perspektiv.

Både actionfyllt och mänskligt

Bland alla nya karaktärer fanns de som var nästan lika bra som huvudkaraktären liksom bikaraktärer som mer var ett komplement till den (manlige) huvudkaraktären. I Supergirl Volym 1 Daughter of krypton tar Stålmannens kusin steget från bikaraktär till huvudkaraktär i en av de bästa "Superhen"-serierna det senaste årtiondet.

De nya serierna, som är en del av förlaget DC Comics "re-boot", The new 52 är verkligen superbra (pun intended). Supergirl volyme 1 Daughter of krypton är en ganska typisk så kallad ursprungshistoria där vi blir presenterade för Kara som med stor förvirring landar på jorden. Kara är till skillnad från sin kusin Kal-El (Superman) uppvuxen på planeten Krypton och anländer till Jorden i vuxen ålder.

Kara är, trots sitt ursprung, en av de mänskligaste superhjältarna på länge. Hon reagerar med rädsla och förvirring på den nya miljön. Det är en modern serie riktad mot en lite vuxnare publik. Actionbiten ges stort utrymme men i berättelsen presenteras också en ny och fräsh bakgrundskonflikt som tar upp Karas förhållande till både Krypton och ett nytt hot.

Skicklig tecknare

Förutom att det är en intressant ursprungshistoria och en ny tolkning av en gammal karaktär måste jag berömma tecknaren Mahmud Asrar som med sina klassiska stilistiska poser bidra till att serien blir så bra. Personligen så tycker jag att hans sätt att teckna mantlar borde får någon sorts pris men du behöver inte vara så nördig för att uppskatta just den här serien.

För dig som gillar action, superhjältar och DC Comics.

Jenny Sparks

Av: Millar, Mark Tipsat av: Anna Östman

Vi får följa "The spirit of the 20th century" genom förra århundradet och veta lite mer om historien bakom The Authority och Stormwatch.

Superman: Red son

Av: Millar, Mark Tipsat av: Tommy Bildström

Ett rymdskepp med ett spädbarn från planeten Krypton landar i... Ukraina? I Mark Millars berättelse får vi möta en alternativ version av mannen av stål.

Superman/Batman 1

Av: Loeb, Jeph Tipsat av: Tommy Bildström

En asteroid från Krypton är på väg mot jorden. USAs president, Lex Luthor, anklagar Superman och sätter ett pris på hans huvud. Ett både episk och personligt serieäventyr i en 1970-talsstil som förhoppningsvis också tilltalar den nya generationen.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 15 juni 2016