Sund

En generationsroman som utforskar sökandet efter tillhörighet.

Av: Folkesson, Tove
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2015
Låna

Efter säsongsarbete i Åre, i Norge och backpackerresor till Asien börjar Eva på Arkitekthögskolan i Stockholm. Hon har dock svårt att passa in och att göra något som lärarna tycker är bra.

Ett sökande som splittrar

Hon hoppar av och ger sig ut på jakt efter något som kan förverkliga henne. Hon reser till Kuba, börjar en kreativ utbildning på folkhögskola, bor i kollektiv. Det blir ett sökande som tar Eva långt bort ifrån den hon varit och istället för att rota henne gör henne ensam och splittrad.

I bakgrunden finns rötterna i Kalmar och pappa Jannes ställe på Öland. Det är där Eva kan bli hel och våga sig tillbaka ut i livet.

Klass och bakgrund

På Öland brukar mormor Stickan och morbror Arne jorden strävsamt och sant. Aldrig har de behövt leta efter sin plats eller sitt sammanhang. Deras tillvaro utgör en effektfull kontrast till den utbredda strävan att leva hållbart och ekologiskt i storstan.

Sund är en fristående fortsättning på Kalmars jägarinnor. Det är en generationsroman som utforskar sökandet efter tillhörighet, något som påverkas mer än vi kanske är medvetna om av klass och ursprung.

Kalmars jägarinnor

Av: Folkesson, Tove Tipsat av: Anna Sahlén

Eva och hennes vänner, Kalmars jägarinnor, är en kraft som inte går att tygla i denna läsvärda roman.