Suffragette

Filmen Suffragette från 2015 handlar om den tidiga feministrörelsen i England som kämpade för kvinnlig rösträtt. Upprörande, hjärtskärande och sevärt med mycket bra skådespelarprestationer.

Året är 1912, platsen är England och filmens huvudkaraktär 24-åriga Maud Watts arbetar på ett tvätteri under hemska förhållanden. Hon har vuxit upp på tvätteriet och drömmer om ett bättre liv. Olika omständigheter leder till att hon får kontakt med ett antal kvinnor som tillhör suffragetterna. Suffragetterna var en feministrörelse som arbetade för att även kvinnor skulle få rösträtt och de tog till våldsamma medel för att göra sig hörda.

Våldsam kamp

Maud dras in i suffragetternas kamp, en kamp som blir alltmer våldsam och brutal och där många av kvinnorna förlorar sina arbeten, familjer, hamnar i fängelse, skadas och till och med mister livet.

Kvinnor i Storbritannien fick till slut rösträtt på samma villkor som männen år 1928, att jämföras med Sverige som, sist i Norden, gav kvinnor rösträtt 1921.

Filmen finns att låna som DVD.

Våra texter

 1. Filmtips på Kvinnodagen

  Artikel Skrivet av: Hanna Widman

  Inspirerande om kvinnor som gått sina egna vägar, kämpat för rätten att leva sina egna liv och för alla kvinnors rättigheter.

 2. Ett eget rum

  Tips Av: Woolf, Virginia Tipsat av: Annelie Bränström Öhman

  Annelie Bränström Öhman, universitetslektor vid Institutionen för kultur och medievetenskaper på Umeå universitet, tipsar om sin favoritbok av Virginia Woolf. - Det är min öde ö-bok, säger hon.

 3. En piga bland pigor

  Tips Av: Nordström, Ester Blenda Tipsat av: Dehbroa Lindberg

  Långt innan undersökande journalistik var ett begrepp tog Ester Blenda tjänst som piga och skildrade livet som piga inifrån.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Åza Sjöstam den 8 mars 2023