Strange adventures

Briljant, sorglig och underbar.

Superhjälten Adam Strange dök upp i slutet av 1950-talet. Mest troligt väldigt inspirerad av författaren Edgar Rice Burroughs romankaraktär John Carter (som såg dagens ljus redan 1911). Arkeologen Adam Strange transporteras till planeten Rann där han upplever äventyr i en sorts fantasy/science fiction-värld. Han gifter sig med prinsessan och blir sin nya världs store hjälte.

En ny komplexitet

Det här albumet är dock skapat i nutid och mycket har såklart hänt med både serier och hjälteideal sedan 1950-talet. I den här versionen är Adam Strange tillbaka på jorden med sin prinsessa och är lite av en kändis. I tillbakablickar får vi uppleva kampen på Rann och sakta men säkert förstår vi att allt inte är som det verkar.

Serien är en uppgörelse med hur gamla hjälteideal delade upp världen i gott och ont. Den handlar också om krig och vad det gör med människor. Karaktärerna är komplexa och ingenting, inte ens kärleken mellan huvudpersonerna, är okomplicerat.

Stilen är en blandning av pulp och realism, bitvis genial. Omslaget på den här utgåvan är ett riktigt konstverk och visar på den blandning av stilar och teman som präglar hela serien. Skaparen av detta Strange adventures-album vågar också löpa linan ut och det har ett slut som berör mig. 

Våra texter

  1. Mark Millar skriver gärna om historien

    Artikel Skrivet av: Tommy Bildström

    Mark Millar är uppskattad för sitt sätt att presentera gamla serieberättelser och karaktärer i ny tappning. Han sätter fokus på berättelsen och har en känsla för serien som medium.

  2. Mannen som sköt Lucky Luke

    Tips Av: Bonhomme, Matthieu Tipsat av: Tommy Bildström

    Nu finns äntligen en bra uppföljare till Morris och René Goscinnys tecknade western, med lagom många referenser till originalet och stämningsfull färgläggning.