Stormvalen

En snyggt illustrerad berättelse om en väldigt upptagen pappa med en son som känner sig ensam. Och om deras sex katter. När så pojken hittar en valunge börjar saker förändras.

Stormvalen av Benji Davies är en far-och-son-relationsbok om en hårt arbetande och frånvarande pappa med en son som känner sig ensam. Och om deras sex katter.

Den lilla pojken hittar en strandad valunge som han tar hand om i sitt badkar. Det blir början på något som leder till att far och son kommer varandra närmare igen.

På biblioteken finns sedan tidigare ett par bilderböcker av Benji Davies på engelska. Det här är den första som är översatt till svenska. Berättelsen är lite enkel och korthuggen tycker jag, speciellt när den börjar så lovande, men det är trots det en jättefin bilderbok.

Känsla för detaljer

Texten flödar på i ett behagligt lugnt tempo tillsammans med de fina illustrationerna. De är färgglada i dämpade färger och snyggt enkla med fina miljöer och djurskildringar. Benji Davies har en härlig känsla för små detaljer, till exempel vinylskivan med Händels vattenmusik som ligger på badrumsgolvet. Eller när pojken sitter och målar en valfena.

Jag tycker även om att leta efter och hitta alla katter i boken. Särskilt på första sidan där alla sex finns gömda någonstans. Berättelsen är snyggt inramad av förstasidan med en valunge på drift och sista sidans valungefena tillsammans med en större fena. Läsaren anar att valungen blivit återförenad med en valförälder.

Bäbis rädd

Av: Forslind, Ann Tipsat av: Anna Sahlén

Bäbis vaknar i sin säng och vill inte somna om.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Johan Sundlöf den 11 december 2015