Skräcksäcken

Läs om Stor-Jobal från Krokjala, en norrlandsgotisk skräckberättelse i serieform.

Berättelsen utspelar sig i en sagovärld, Inälvsdalen. Där finns namn som Slemsele och Kusböle-helvetet. Både ortsnamnen och berättelsen ger mig associationer till en västerbottnisk berättarkultur som sällan får plats i litteraturen, nämligen jägarskrönorna och de muntliga sagor jag själv fick höra som barn.

Vi får följa Stor-Jobal, en figur med mycket tvivelaktig moral. I bygden sägs det att en tjuv tar allt av värde, medan Stor-Jobal tar allt. En dag tjuvar han en säck från häxan Lapp-Tomsas kåk. Säcken är förtrollad och allt som läggs i den blandas ihop. På så sätt blandas två djur till en helt ny sort. Här får författaren verkligen utrymme för sin fantasi i de fantastiska illustrationerna.

Stor-Jobal från Krokjala: Sräcksäcken är Emil Maxéns första seriebok. Han kommer från Timrå och har inspirerats av naturen och kulturlandskapet längs Indalsälven när han har skapat den här sagan med doft av norrländsk skröna.

Inälvsdalen och dess invånare är målade i mörka färger och en jordnära stil som passar den lite skruvade och norrlandsgotiska berättelsen. Emil Maxén har skapat seriekonst och en unik berättelse i Stor-Jobal från Krokjala. Ett måste för dig som älskar tecknade serier.

Här kan du läsa början av berättelsen, på issuu:s webbsida.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 6 februari 2018