Star wars – the force unleashed

Darth Vader kidnappar en pojke som ger störning i kraften och uppfostrar honom själv, i kampen mot Jedi-ordern.

I den inledande sekvensen styr spelaren självaste Darth Vader, som har landat på wookiernas hemvärld Kashyyyk för att jaga och döda en jedimästare. Spelets handling är förlagt mellan den senare, mindre bra, filmtrilogin och den första, fantastiskt bra, filmtrilogin. Här är vi alltså mitt uppe i det onda imperiets utrensning av Jedi-ordern.

Kidnappar en ung talang

Vid resans mål upptäcker Darth Vader att störningen i kraften som han har känt egentligen kommer från en liten pojke. Darth Vader dödar pojkens far och uppfostrar pojken i all hemlighet, som ett vapen för att själv ta makten och en gång för alla befästa sin position om galaxens absolut sämsta pappa.

Spelet är ett filmiskt actionäventyr med rollspelselement och kombosystem med ganska mycket lånat från Santa Monica Studios spel God of war. Fokus ligger på att låta spelaren leva sig in i ett svulstig actionäventyr och när man efter den inledande sekvensen får styra Darth Vaders adept Starkiller är det just detta som man gör. Det finns också ett fysiksystem som innebär att man får leka lite med "the force".

Delvis krystat, men annars bra manus

Haden Blackman, som har gjort serier för både Marvel och DC står för ett manus som faktiskt är lite utöver det vanliga, både i spelsammanhang och för actiongenren. Visst kan det vara lite krystat ibland, med Starkiller som till slut levlar upp till oanade höjder, men i grund och botten är det en mycket bra historia om både kampen mellan det goda och onda i Starkiller och hur rebellrörelsen växer fram.

Matt Sloan gör faktiskt gör ett ganska bra jobb som Darth Vaders röst. Starkiller har fått röst och utseende från skådespelaren Sam Witwer. Allt som allt är det ett spel som lånar både berättandet och ambitionerna från just filmens värld.

Detta är något för Star wars-fantasten som vill ha något mer då ljuset i biosalongen tänds, en riktigt bra historia och ett underhållande spel som många kan ha missat. Synd bara att spelet inte längre tillhör kanon, efter att Disney köpte varumärket Star wars.

  1. Princess Leia

    Tips Av: Waid, Mark Tipsat av: Tommy Bildström

    Prinsessan Leia försöker hitta överlevare från Alderaan, samtidigt som hon har prisjägare efter sig.

  2. Konstruerade språk

    Artikel Skrivet av: Francisco Hansson

    Esperanto, sindarin och klingonska är språk som används på helt olika ställen, men de har mycket gemensamt. Francisco Hansson berättar om konstruerade språk, deras skapare och om var vi kan hitta dem.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 14 september 2017