Stallo

Susso är på jakt efter en mystisk liten varelse, som hennes morfar råkade fotografera för länge sedan. Hennes kall påverkar alla i hennes omgivning och snart är både familj och vänner engagerade i sökandet, mer eller mindre frivilligt.

Av: Spjut, Stefan
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2012
Låna

Susso är något på spåren. Någon har sett en mystisk liten varelse precis utanför sitt hem några mil bort. Det skulle kunna vara samma sorts varelse som hon redan har bilder av på sin kryptozoologiska hemsida och hon bara måste försöka få ett foto av den.

Kulturellt träffsäker

I zombiefilm-genren finns fenomenet zombie sällan i berättelsens populärkultur och huvudpersonerna har ingen aning om vad de ska kalla de levande döda. I Stallo gör Stefan Spjut tvärtom och förhåller sig till verkligheten precis som jag känner till den, vilket jag uppskattar. I huvudpersonen Sussos tidslinje, som verkar utspela sig i en nära dåtid, figurerar även all relevant kultur som då fanns i verkligheten.

En okänd varelse

Susso jobbar i hemtjänsten och på fritiden bedriver hon kryptozoologiska fältstudier för att försöka hitta en okänd varelse som hennes morfar en gång råkade få ett flygfoto av. Hennes kall påverkar alla nära relationer och hon har snart engagerat både familj och vänner i sökandet, mer eller mindre frivilligt.

En annan grupp människor är väldigt intresserade av ett barn som de brukar se leka ensam utomhus i en liten by i Lappland. Anledningen till intresset visar sig gå djupt och många generationer bakåt i tiden.

Övernaturligt mitt i vardagen

Jag hade inget problem under läsningen med dialoger eller den "seghet" som flera recensenter har upplevt som negativ. Berättelsens mysterier avslöjas bit för bit och jag tycker att berättarstilen i Stallo mer liknar Stephen Kings, än att det skulle ha varit något sorts misstag, som andra påstår. Förlagets beslut att kalla Stallo en "spänningsroman" kan ha rört till det i mångas huvuden. Den action som ryms i boken är sporadisk, men väldigt intensiv.

Jag kan ta till mig historien på ett djupare sätt när jag får uppleva hur det övernaturliga kryper det vardagliga inpå knuten, till den grad att jag börjar fundera på hur jag själv skulle ha reagerat om något liknande hände mig. Det är en kittlande känsla.

Tomten och andra mytiska väsen

Skrivet av: Anna Östman

När jultomten klampar in sprider han glädje i många julfirares hem. Reaktionen skulle nog bli en helt annan om Yeti eller Spring Heeled Jack gjorde detsamma.

Jakten på en skiftande sanning

Skrivet av: Torbjörn Rolandsson

I många människor finns en längtan efter det okända och övermäktiga. Gränsen mellan konspiration och verklighet är flytande, beroende på vem du är.

Alla har en röst i Åsa Larssons böcker

Skrivet av: Helen Forsberg

Åsa Larsson växte upp i Kiruna, där hennes deckarromaner utspelar sig. Hennes böcker ligger ofta på våra topplistor och står sällan på hyllan. Helen Forsberg har läst allihop och delar gärna med sig av sin upplevelse.

Fördömd

Av: Hildebrandt, Johanne Tipsat av: Helen Forsberg

En riktigt spännande bok om vårt lands ursprung och hur levande det kan vara även idag.

Låt den rätte komma in

Av: Ajvide Lindqvist, John Tipsat av: Robert Rösth

Har du tänkt på att den där udda personen som bor i portuppgången bredvid kanske är en vampyr?

Historikern

Av: Kostova, Elizabeth Tipsat av: Maja Samuelsson

En bok har en central roll i denna berättelse. En bok med en skräckinjagande drake mitt i men annars tomma sidor. En bok som dyker upp i flera exemplar genom århundradena. Den som får boken i sin hand måste ge sig ut i ett sökande som kan resultera i döden eller något ännu värre.