Städa

Tycker du liksom jag att det bästa med städning är när det precis är över? När man sätter sig i soffan och hoppas att det rena, fina, fräscha ska hålla i sig. Länge. Då är detta boken för dig.

Av: Holm, Estrid
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2020
Låna

Tjugo år efter första upplagan av Städa! kommer en ny uppdaterad inspirations- och kunskapsbok om något som de flesta i min närhet ser som ett nödvändigt ont. Att städa. Då, för tjugo år sedan, rasade pigdebatten för fullt och Rut-avdraget var inte uppfunnet.

Städglädje och inspiration

Nu är städhjälp inte något att skämmas för, men fortfarande en klassfråga menar författarna. Klimatförändringarna har också fått oss att tänka om, både konsumtionsmässigt och vid val av städprodukter. Detta, men även mycket annat, skiljer denna utgåva från den föregående. Viljan att få oss hitta städglädjen och inspirationen är dock densamma.

Panikstäda, vårstäda eller storstäda? Allt från städergonomi, möss och mögel till hur många kalorier man förbrukar finns beskrivet och mixas med anekdoter och fina illustrationer.  Rum för rum gås igenom vilket gör att man kan använda denna som en uppslagsbok. Den har också ett tydligt register.

Även städning är tydligen en materialsport. Utrustningslistan är uppdelad på Det du måste ha, Lyxutrustning, Specialutrustning och Lustutrustning. Den senare avslutas med Musik där det finns tre olika städlåtslistor som jag tycker är minst lockande i boken. Inte en enda låt sammanfaller med min egen låtlista ”Städa” på Spotify som jag haft i många år. Men i övrigt tycker jag riktigt mycket om den här boken.

Fler tips

 1. Boktipsare: Maud Sandström

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  Maud Sandström är bibliotekarie på Umeå stadsbibliotek och uppskattar allt från näsblods-deckare till bra stickbeskrivningar. På Minabibliotek tipsar hon ofta om böcker om handarbete och annat hantverk och skriver underhållande artiklar om sådant som intresserar henne.

 2. Flytta smart

  Tips Av: Draganja, Paulina Tipsat av: Maud Sandström

  Äntligen finns det en bok som beskriver hur man ska tänka inför, under och efter en flytt.

 3. Enkla knep för ett fläckfritt hem

  Tips Av: Bodoano, Bridget Tipsat av: Bertine Pol Sundström

  Handen på hjärtat: hur rent har du hemma? Är du en renoholic eller en fullkomlig snuskpelle?

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maud Sandström den 15 maj 2020