Språktidningen

Språk angår oss alla på ett eller annat sätt. I Språktidningen hittar du allt du kan tänka dig om detta spännande ämne, och lite till! Allt är dessutom roligt och välskrivet.

Jag brukar ofta tröttna på tidskrifter efter ett antal nummer. Jag prenumererar något år, och läser med intresse. Sedan tycker jag att de börjar upprepa sig. Samma teman kommer igen och det känns inte lika kul länge.

Underhållning för alla

Ett lysande undantag är Språktidningen. Den har jag läst från och till i flera år, och jag förvånas ständigt över hur många vinklar det finns på ämnet språk. Allt behandlas här, från det akademiskt nördiga om en liten detalj i grammatiken, till kuriosa om språk i världen och betraktelser över vårt vardagsspråk.

Språktidningen är ingen tidskrift för specialister, utan underhållande och spännande läsning för alla och envar. Längre artiklar varvas med notiser, intervjuer, frågespalt och skrivtips.

Ämnena spänner över ett förbluffande brett spektrum. Språk finns ju överallt omkring oss, och språk är mer än det vi pratar, läser och skriver. Här kan du hitta artiklar om pictogram och andra symboler, kroppsspråk, förnamn, ortnamn, översättningar, konstgjorda språk, varumärken, tvåspråkighet, språkutveckling, språkinlärning, talfel, sångtexter, nyord, dialekter, språkpolitik…

Läs hemma eller på biblioteket

Alla artiklarna är lättsamt skrivna och även de tyngsta och mest specialiserade är lättlästa och underhållande. Layouten är färgglad och med många bilder, ofta roliga. Alltihop är kul, lättillgängligt, intressant och väldigt, väldigt lärorikt!

Språktidningen kommer ut med åtta nummer per år. Den har också en rolig hemsida (länk öppnas i ett nytt fönster). Där finns också ett arkiv där det går att läsa många av artiklarna och notiserna från de senaste årens tidningar.

Språktidningen finns att låna på biblioteket, och kan också läsas via Pressdisplay (logga in här på Minabibliotek först. Länken öppnas i ett nytt fönster).

Komma rätt, komma fel, och komma till punkt

Av: Truss, Lynne Tipsat av: Åza Sjöstam

Får du allergiska utslag av ”sär skrivningar” och får du svårt att andas när du ser ett felplacerat kommatecken? Då är detta en bok för dig!

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Winning den 7 januari 2016