Spela för livet

Deo och hans bror måste fly från sin by i Zimbabwe när gerillan attackerar. De lyckas ta sig till Sydafrika. Den skrämmande berättelsen om brödernas upplevelser har verklighetsbakgrund.

Deo och hans bror Innocent tvingas fly från sin hemby i Zimbabwe. Mamma, morfar och resten av byns invånare har blivit dödade i ett gerillaangrepp.

Med en fotboll, fylld med i stort sett värdelösa sedlar, tar de sig till gränsen mot Sydafrika. Som genom ett under och tack vare nya gymnastikskor byter de till sig platser på båten till Sydafrika. Där väntar ännu fler strapatser, både på grund av vilda djur i nationalparken och rasistiska påhopp.

Flyktingar i Sydafrika

Till slut får de jobb på en tomatplantage där de stannar ett tag. Innocent är förståndshandikappad och har många ritualer i sin vardag. Han har sin Bix-box, sin transistorradio och en dröm om att få återse deras pappa. Deo har fotbollen. Han lever för sina fotbollsmatcher och för sin älskade bror.

En rasistisk mob driver bröderna ifrån varandra och vetskapen om att det värsta har hänt gör Deo förkrossad, deprimerad och ensam. Återigen är det fotbollen som räddar honom från ett liv bland limångor i rännstenen.

Författaren Michael Williams bok bygger på hans intervjuer med tre zimbabwiska ungdomar. Han blev mycket berörd av de rasistiska attackerna i Sydafrika 2008, som också ligger till grund för händelserna i boken. Boken är en riktig bladvändare med en fasansfull verklighetsbakgrund som författaren lyckas vända till åtminstone en liten strimma av hopp. Tack vare fotbollen!

De starkare

Av: Frimansson, Inger Tipsat av: Elenor Lindberg

Hur det känns att behöva lämna sitt land, sitt språk, sin identitet och fly till en annan del av världen, kan de flesta av oss bara föreställa sig.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 18 februari 2013