Sov gott!

Ett fint val av sömnsaga som är avslappnande för både barn och vuxna.

Av: Kubicek Boye, Helena
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2020
Låna

Mina egna barn har nu blivit för stora för sömnsagor men jag hade verkligen uppskattat en bok som denna när de var små. Som lärare och bibliotekarie värnar jag om lässtunden med barnen på kvällen och ofta sker den interaktivt med barnet. Men ibland kan det vara fint att läsa en sömnsaga som alternativ till de vanliga och då tycker jag att den här boken är ett fint val.

Bädda för bra nattsömn

Intentionen med boken är att ge konkreta tips på nedvarvning och hur man bäddar för en bra nattsömn för barnen. Sömnsagor är utvecklade med inspiration från KBT och ACT och kan beskrivas som korta fantasifulla berättelser som främjar avslappning. 

Boken övar även den vuxne till att bli lite mer mindful och i nuet så att läggningen blir en stund där barn och förälder verkligen möts och inte ett stressmoment.

Tyvärr kan jag själv minnas tillbaka till när jag under läggningen rabblade för mig själv allt som var kvar att göra efter att barnen hade somnat. Hänga tvätten, tömma diskmaskinen, lägga fram kläder. Istället för att ta vara på stunden och vara i nuet och lyssna på mitt barn, känna barnets doft och höra dess andetag. 

Fler tips

  1. God natt-läsning

    Skrivet av: Åsa Zetterström

    Här är tips på bilderböcker att läsa på kvällen när det snart är dags av sova. På svenska och andra språk. Några godnatt-visor finns här också.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Lindberg den 11 januari 2023