Som Zlatan fast bättre

När Simon är 8 år blir han storebror. Mamma är sliten och trött men väldigt stolt över sin stora fotbollskille. Tre mål i träningsmatchen. Simon ska bli fotbollsproffs, han ska bli som Zlatan - fast bättre.

Åtta år senare finns inte mamma längre, hon är död. Det är inget de talar om hemma. Pappa är tyst, flyr in i arbetet och bort från hemmet, till en ny stad, Malmö. Farmor är orolig men pappa är tvärsäker. Nu ska han och pojkarna börja på ny kula. Kommer Simon bara in på fotbollsgymnasiet är det världens chans.

Han blir uttagen till fotbollsklassen. Plötsligt känns flytten mycket lättare trots att han måste lämna kompisarna och fina flickvännen Sara. På första träningen säger tränaren till Simon att han har fin teknik, verkar vara i toppskick nästan, men att han bör fundera på att gå ned i vikt.

En kamp för att bli bäst

Den efterlängtade platsen på fotbollsgymnasiet är hans, men hur ska han göra för att bli bäst? För det ska han bli. Simon tränar och tränar, han springer, gör situps och armhävningar. Han börjar äta mindre, inga sötsaker, ingen läsk, ingen alkohol, inga fester, inga tjejer. Jo, Sara förstås, men hon är ju kvar i Stockholm.

Simon är övertygad om att han måste gå ned i vikt för att bli proffs. Det som börjar som en lätt viktminskning, fortsätter till en mani. Han kan inte sluta tänka på kilona som ska försvinna. Maten och kalorierna blir till en kamp om livet.

Som Zlatan fast bättre är Niclas Christoffers debutroman. Boken bygger på hans egna erfarenheter av matmissbruk och är en kroppskontrollsrysare av rang. Huja!

De kallade mig Ise

Av: Krell, Madeleine Tipsat av: Annika Edlund

Det bästa med att vara idrottstjej är att man inte behöver bry sig om att vara söt och piffig. Så tänker Erla som är 16 år och älskar fotboll.