Som om jag frågat

När John börjar nian vänds hela livet upp och ner och allt känns hopplöst. Är det verkligen så här det ska vara från och med nu?

John är en helt vanlig kille från Luleå. Han bor med sina föräldrar i ett vanligt hus, spelar fotboll, går i skolan och umgås med sina kompisar. En dag i maj, när John ser bästa vännen Lukas kyssa grannen och barndomskompisen Saga, förändras allt.

Ensammast i världen
John fattar ingenting. Var kom de där känslorna ifrån? Varför har de inte sagt något? Plötsligt känns det som om han varken känner Sagas pojkvän eller Lukas flickvän. John känner sig som världens ensammaste och mest övergivna människa. Sagas tystnad svider i John. De brukade ju prata om allt.

Till råga på allt berättar hans föräldrar att de ska flytta isär på prov. Det spelar ingen roll att mamma och pappa har bråkat i månader och att John har väntat på det där samtalet. När det väl kommer är det ändå en chock. Hur lång är en paus och vad händer sedan? Kan man verkligen sluta att älska en annan människa, bara så där?

Stora känslor
John kan inte sluta tänka, grubbla och känna. Ingenting är roligt längre, inte ens fotbollen. John vet inte hur han ska bete sig mot sina föräldrar och pappa försöker han undvika. Trots att han saknar honom. Men till och med det är förstås dömt att misslyckas. Pappa är idrottslärare på skolan och dessutom Johns fotbollstränare. Allt är hopplöst. Men ljuspunkter dyker plötsligt upp där John minst anar. Kanske allt inte är så hemskt ändå?

Som om jag frågat är en bok full med känslor, tankar och oro. Tankar om vänskap, kärlek och familjeproblem. Berättelsen om John går rakt in i hjärtat på mig och jag känner verkligen med honom. Som tur är har Johanna Lindbäck skrivit fler ungdomsböcker. Mitt enda problem är att jag måste bestämma mig för vilken jag ska läsa härnäst.

Läs början av boken på smakprov.se (länken öppnas i ett nytt fönster)

 

Saker som aldrig händer

Av: Lindbäck, Johanna Tipsat av: Annika Edlund

Andreas har varit ihop med underbara Hanna i snart ett år. Det han aldrig trodde skulle hända, hände verkligen.